Bonte Tapuit
Oenanthe pleschanka
Het mannetje Bonte Tapuit heeft een zwart masker, een zwarte keel en mantel en idem vleugels. De kruin is wit, vaak met een grijze vlek. De onderzijde is wit, soms met een gele tint in het voorjaar. De witte staart heeft een zwarte band, de buitenste pennen zijn eerder zwart, binnenste staartpennen meer en eerder zwart dan staartband en vormen een vlak (net als bij de Blonde Tapuit ). De Bonte en de Blonde Tapuit zijn nauw verwant en de zang van beide is onderling niet te onderscheiden en kan niet voor determinatie worden gebruikt. Bonte Tapuiten broeden van Oost-Bulgarije en Oost-Roemenië oostwaarts tot in Mongolië. Ze broeden op kale berghellingen met lage vegetatie en stenige hoogvlakten. Het nest is van droge grassen, plantenresten en wortels, gevoerd met haren of wol en wordt gemaakt in holen in een rotspleet, tussen rotsen of in de grond. Bonte Tapuiten overwinteren in...
Lees meer over deze Vogelsoort
Foto: Ron Knight from Seaford, East Sussex, United Kingdom · CC BY 2.0