Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(8-4-2021)

Volg broedseizoen 2021 van de Kerkuilen in de kast boven 'De Tapuit'


button wordt geladen
Dit plaatje is een link naar de webcams.

Sinds enkele jaren zijn de broedpogingen van Kerkuilen in de kast boven het bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel via webcams live te volgen. Op 10 maart zijn de webcams weer aangezet omdat er al een eerste ei in de broedkast ligt!

Medewerkers van Dunea houden een blog bij, waarin de belangrijkste gebeurtenissen worden opgetekend. Ook kunnen volgers van de webcams meepraten en dat levert gedetailleerde observaties op. Hieronder lees je de gebeurtenissen in vogelvlucht, voor details wordt naar de aantekeningen van de volgers op de website van Dunea verwezen.

De nieuwste berichten staan bovenaan de pagina.
Vorig jaar werd een nest van vijf kuikens grootgebracht. Lees het verslag op deze site via deze link
Ga naar de soortpagina van de Kerkuil via deze link.


de uilen zijn er vroeg bij
Het eerste kuiken is uit het ei, de schil ligt rechtsboven in de hoek van de kast. [klik foto voor vergroting]
de uilen zijn er vroeg bij
Op de eerste lentedag ligt daar ei #5! [klik foto voor vergroting]

14 april. Vlak voor middernacht is het derde uilskuiken uit het ei gezien.

12 april. Het tweede kuikentje is er ook, mooi op schema.

10 april. Het eerste kuiken is uit het ei gekropen. Er zijn nog geen opnames van het jong, maar inmiddels ligt de eischil in de hoek van de kast als getuige.

Volgens het hieronder beschreven legschema zal om de 2,5 dag een ei uitkomen. Pa moet dus spoedig aan de bak zodat ma de jongen kan voeren.

P.S. In het blog bij de webcams is een foto geplaatst van het kuiken, klik deze link, rechts naast de poot van moeder is het te zien.

3 april. Het is bij vijf eieren gebleven. Afgaande op de gemiddelde broedtijd zal het eerste ei over een week uitkomen.

21 maart. De uilen liggen goed op schema. Gisteravond is het vijfde ei gelegd.

"Het 3e ei is 14 maart om 23:29 uur gelegd" aldus het blog van de volgers.

12 maart. En daar is ook het tweede ei. Ma lijkt er wat verbaasd naar te kijken…

9 maart 2021. De uilen zijn er vroeg bij want het eerste ei is inmiddels gelegd! Dat is een paar weken eerder dan voorgaande jaren, toen was dat zo rond 1 april.Deze Kerkuilen zijn 'historisch gezien' nogal vroeg begonnen met de leg; vorig jaar was dit 2 april en in 2019 op 31 maart. Het vrouwtje legt om de 54-60 uur een ei, globaal dus om de 2,5 dagen, er komen 4-7 eieren. In het verleden (2018) hebben we ook kunnen zien dat de leg soms wordt onderbroken, waarschijnlijk vanwege het voedselaanbod. Bij een gemiddelde broedduur van 30 dagen zal het eerste ei voor dit seizoen op of rond 9 april uitkomen.

Het vrouwtje (en grotendeels alleen het vrouwtje) begint vanaf het eerste ei met broeden, waardoor de jongen gafaseerd uitkomen. Het muizenaanbod èn de vaardigheid van de man deze te vangen bepalen hoeveel jongen er uit zullen vliegen. Pas na een week of twee, als de kuikens flink aan het groeien zijn en er dus meer muizen nodig zijn, gaat het vrouwtje mee op jacht. In voorgaande jaren hebben we kunnen zien dat bij onvoldoende aanbod de jongste kuikens het afleggen. Zo werkt dat bij roofvogels en uilen!

naar boven