Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(20-8-2020)

Volg het broedseizoen 2020 van de Kerkuilen in de kast boven 'De Tapuit'


button wordt geladen
Dit plaatje is een link naar de webcams.

Sinds enkele jaren zijn op de broedpogingen van Kerkuilen in de kast boven het bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel via webcams live te volgen. Sinds 5 maart staan de webcams bij de broedkast weer aan. Medewerkers van Dunea houden een blog bij, waarin de belangrijkste gebeurtenissen worden opgetekend. Ook kunnen volgers van de webcams meepraten en dat levert gedetailleerde observaties op. Hieronder lees je de gebeurtenissen in vogelvlucht, voor details wordt naar de aantekeningen van de volgers op de website van Dunea verwezen.

De nieuwste berichten staan bovenaan de pagina.
Vorig jaar werd een nest van vier kuikens grootgebracht. Lees het verslag via deze link op deze site. 
Ga naar de soortpagina van de Kerkuil via deze link.


muizenissen
5 aug. Momenteel verblijven pa en ma Kerkuil overdag in de kast.
Klik de foto voor vergroting.
muizenissen
28 juli. Nog steeds een muis afgeleverd!
Klik de foto voor vergroting.
muizenissen
12 juli. Wat een mazzel: twee muizen!
Klik de foto voor vergroting.
familieportret
4 juli. Een van de ouders komt aanvliegen met een muis…
klik foto voor vergroting.
familieportret
1 juli. De jonge kerkuilen zoeken de broedruimte om de vleugels te kunnen oefenen. Klik de foto voor een vergroting.
familieportret
18 juni. K5 zit alleen in de broedbak. Klik de foto voor een vergroting.
familieportret
16 juni.
familieportret
12 juni. Gebroederlijk naast elkaar. Klik de foto voor een vergroting.
familieportret
7 juni. Het dons begint te verdwijnen, als eerste natuurlijk bij K1. Klik de foto voor een vergroting.
familieportret

2 juni. In het midden K1, achteraan staat K5.
Klik de foto voor een vergroting.

familieportret
23 mei. De grote kuikens hebben inmiddels elk een muis(of 2?) verorberd, K5 heeft vooralsnog het nakijken en groeit zichtbaar minder hard. Klik de foto voor een vergroting.
familieportret
15 mei. Familieportret. De kleinste zit midden voor, de grootsten achteraan. Klik de foto voor een vergroting.
De kleinste zit midden voor, naast een van de grootsten.
Klik de foto voor een vergroting.
Het is even een puzzel, maar het zijn er echt 5. Als er binnenkort een beter beeld van de 5 is kunt u dat hier vinden. Klik de foto voor een vergroting.
derde ei uitgekomen.
De eischaal is gebroken en het kuikentje is zichtbaar.
Klik de foto voor een vergroting.
eerste ei uitgekomen.
Tussen de twee eieren is het eerste kuikentje zichtbaar.
Klik de foto voor een vergroting.
5 eieren
24-04-2020. Aanstaand weekend het eerste kuiken?
Foto Dunea. Klik de foto voor een vergroting.
5 eieren
Vijf eieren.
Klik de foto voor een vergroting.
4 eieren
Vier eieren.
Klik de foto voor een vergroting.

20 augustus. De webcams bij de nestkast van de Kerkuilen zijn uitgezet. Daarmee is het seizoen voorbij, met als resultaat vijf jonge Kerkuilen uitgevlogen.

14 augustus. Update. Al bijna twee weken lang verblijven de ouders overdag in de nestkast. Ze vertonen nu en dan genegenheid jegens elkaar, maar meer dan dat is niet vastgelegd. Van een tweede leg lijkt het vooralsnog niet te komen. Eén van de trouwe kijkers die de blog bij Dunea nog van inhoud voorzien, heeft een aardig filmpje daarvan op youtube geplaatst. Dat is via deze link te bekijken.

5 augustus. Update. Op dit moment staan er twee Kerkuilen in de nestkast te slapen, dit was ook gisteren het geval. Blijkbaar zijn het de ouders van de uitgevlogen jonge uilen, althans, dat valt op te maken uit de laatste bijdragen aan de blog die onder de beelden van de webcam wordt bijgehouden. Vermoedelijk was dan de uil die er een paar dagen geleden (2 aug) stond ook een van de ouders.

In diezelfde blog wordt zelfs de vraag gesteld of de ouders aan een tweede broedpoging gaan beginnen…

3 augustus 2020. Gisteren stond er overdag ineens een (jonge?) Kerkuil in de nestbox te slapen. Maar afgelopen nacht was er helemaal niets te zien in/bij de uilenkast. Het aantal observaties is daarmee de laatste dagen tot nagenoeg nihil afgenomen. En daarmee kan dit broedseizoen worden afgesloten. Succesvol afgesloten, met een vijftal uitgevlogen jongen Kerkuilen.

28 juli. Steller kijkt elke dag, eind van de avond, of er nog ontwikkelingen zijn bij de kerkuilen. En de laatste dagen valt steeds vaker te zien… dat er nauwelijks tot niks meer te zien is. Maar vannacht zat er toch weer een jonge uil op de plank, en tot verbazing werd er ook nog weer een muis afgeleverd. Kort na de overdracht vloog de jonge uil mèt de muis weg om deze elders te consumeren. Daarna was het stil, muisstil…

14 juli. Elke nacht maken de jonge kerkuilen proefvluchten en blijven daarbij steeds langer weg. Opvallend genoeg blijft er steeds eentje achter, althans, gedurende de observatieperiode. Is het steeds dezelfde? Is het misschien de jongste? Het blijkt dan ook dat de ouders nog steeds muizen aanvoeren. En als je dan als enige op de plank staat te wachten en pa èn ma komen kort na elkaar langs, dan zit je ineens met twee muizen. De eerste werd aanvankelijk in stukjes geconsumeerd, totdat een ander jong terug kwam. Toen was het hap-slik-weg en werd met de tweede muis naar binnen gevlucht.

5 juli. Het is dringen op de buitenplank als alle vijf jonge uilen daar zitten, nieuwsgierig naar die onbekende wereld die zich voor hen uitstrekt. En natuurlijk wachtend op de muizen die de ouders aanvoeren. (Mocht je nu nog binnen zitten dan ga je honger lijden.)  Een enkele keer is ook te zien dat er een proefvlucht wordt gemaakt. Over een paar dagen zal het gedaan zijn en vliegen ze definitief uit.

Tip: lees ook het blog dat mensen van Dunea op 2 juli bij de webcams hebben geschreven. Gebruik de link boven.

2 juli. Gisteren, en ook vandaag weer, zijn de jonge uilen volop in de broedruimte te vinden. En zie daar, het zijn echte kerkuilen geworden, al het dons is verdwenen en ze zitten volledig in de veren. Gisteren werd bovendien volop met de vleugels geoefend en was het een geflapper van heb ik jou daar! Het zal nu waarschijnlijk niet lang meer duren dat ze het nest gaan verlaten.

27 juni. De beelden op de binnen-cam laten maar steeds een lege broedkast zien. Waarschijnlijk omdat de uilen stug doorgroeien, raakt het voorportaal overbevolkt. Het enige dat daardoor nu en dan op de webcam te zien is, is de staart van een uil die in de doorgang zit van de broedkast naar het voorportaal toe.

21 juni. Er zijn geen jonge uilen meer te zien op de webcam. Het is te hopen dat K5 nu ook in het voorportaal zit en niet naast het aangevoerde voedsel grijpt. Als het ouderpaar voldoende muizen weet aan te voeren zou het goed moeten komen. Er zit natuurlijk wel een dode hoek onder de webcam…

18 juni. Dit is K5 die zich kennelijk nog niet bij zussen en broers kan voegen.

16 juni. Steeds vaker zitten de oudste jongen in de opening van het zgn. voorportaal te wachten op de aanvoer van muizen. Binnenkort zullen ze daar allemaal te vinden zijn, althans… Vorig jaar wist de jongste (K6) zich daar niet op tijd in de strijd te mengen en die heeft toen uiteidelijk de eindstreep niet gehaald.

12 juni. Pa en ma kerkuil voeren blijkbaar voldoende muizen aan voor de groeiende jongen. Hier staan ze bij de invallende duisternis keurig opgelijnd, in afwachting van de eerste muizen. Vooral de eerste muizen veroorzaken een hoop gedoe met klappende vleugels en opwaaiende donsveren, want alle vijf hebben ze honger. En wie het eerst komt…

10 juni.  Uit informatie verkregen van de ringers blijkt dat de jongen aan de lichte kant zijn, vermoedelijk omdat de beschikbaarheid van voedsel onder de maat is vanwege de langdurige droogte. De (tegenvallende) gewichten lopen van 310 gr. (K1) af tot 260 gr. (K5). Blijkbaar is het borstbeen bij alle vijf kuikens goed te voelen, terwijl dat bij voorkeur niet zo is. Hopelijk zorgt de aanhoudende regen voor een toename in de aanvoer, want de groeiende jongen hebben meer en meer voedsel nodig.

Hoewel het geslacht vooral bij adulte vogels goed is in te schatten, en ondanks dat het verenkleed van de jonge uilen nog volop in ontwikkeling is, vermoeden de ringers dat de twee oudste van de vijf vogels zusjes zijn. Medewerkers van Dunea hebben een uitgebreid verslag van het ringen geschreven dat te lezen is via de blog (gebruik de link boven). Foto’s van het ringen zijn te bekijken via deze link.

8 juni. Zo te zien zijn de jonge Kerkuilen vandaag geringd. Er zijn tenminste ringen aan de poten zichtbaar. (P.S. Dit is inmiddels ook in het blog bij de nestcam bevestigd.)

7 juni. Voorlopig lijken pa en ma Kerkuil voldoende muizen aan te voeren, de jongen groeien goed door. En inmiddels is bij de oudste de komst van het eerste echte verenpak zichtbaar en verdwijnt het dons. De taak van het ouderpaar wordt met het groeien van de kuikens steeds zwaarder.

2 juni. Het gaat nog steeds goed met alle vijf uilskuikens zo lijkt het. Ze groeien goed, al is het verschil in maat tussen de oudste en de jongste markant. Het lijkt erop dat de jongste (K5) inmiddels groot genoeg is om -net als broers en zussen- geheel zelfstandig een muis naar binnen te slaan. Nu komt het er dus op aan om bij het binnenbrengen van de gevangen muizen vooral vooraan te staan.

23 mei. De uilskuikens groeien stevig door, als je de foto van middernacht vergelijkt met die van 15 mei is dat goed te zien. Alleen de jongste blijft achter. Met enige regelmaat houdt steller dezes de live beelden van de webcam een tijdje in de gaten en met name na zonsondergang gebeurt er best het een en ander: voedertijd!

Pa en ma gaan dezer dagen allebei op muizenjacht en soms worden er vlot na elkaar een aantal binnen gebracht. Dan staan de grootsten uiteraard vooraan en de jongste heeft het nakijken, die gaat kopje onder in het gedrang. De foto illustreert dat en ook is te zien dat t.o.v. een week geleden K5 niet veel is gegroeid. K5 is de enige die nog niet in staat is zelf zo'n hele muis naar binnen te slaan en is dus van ma afhankelijk.

18 mei. Nu de kuikens groter en groter worden gaan ze ook wat meer aan de wandel. Daardoor wordt de kans groter dat ze in de dode hoek van de webcam verdwijnen. Vanmiddag waren er op een zeker moment maar amper twee te zien.

15 mei. Op het familieportret rechts zijn alle vijf kopjes duidelijk te zien. De kleinste (K5) zit in het midden en hangt wat voorover, vandaar dat het kopje vrij laag zit. De overige kuikens zijn goed te onderscheiden. Van boven naar onder, keurig in volgorde K1 t/m K5. Zo is het verschil in maat duidelijk te zien. Ze zitten dicht tegen elkaar aan gekropen om zo goed mogelijk de warmte vast te houden.

14 mei. Het uilenkroost groeit lekker! Voorlopig krijgen ook de kleinsten nog genoeg te eten, maar het verschil tussen oudste en jongste is al behoorlijk. En de oudsten zijn inmiddels al groot genoeg om aangeleverde muizen in één keer achterover te slaan. Zolang er genoeg muizen blijiven komen en ma de kleintjes blijft voeren gaat het goed, zo niet dan gaat het recht van de sterksten gelden.

7 mei. "Like clockwork" zeggen ze in Engeland. Alle 5 eieren zijn uit. Op bijgaande foto is het nog moeilijk te zien, maar het zijn er écht 5. Het aanbod muizen in de omgeving lijkt bovendien in orde en voorlopig lijkt pa er voldoende aan te slepen, enkele dagen gelden zijn er liefst 12 in één nacht geteld! En regelmatig is te zien dat ma de jongen voert.

4 mei. Het vierde kuiken is er. K4.

2 mei. Bij de laatste 'visite' van vandaag aan de nestkast en geheel bij toeval dus, was steller dezes getuige van de 'geboorte' van het derde kuikentje. Op de foto is te zien dat de moeder bezig is van het legsel af te stappen en de eischaal is net gebroken, het kuikentje is zichtbaar. Daarna was te zien dat ma de twee helften van de schaal van het nest wegwerkte. En zo is daar -keurig op schema- K3.

Bij de blog op de site van Dunea is het filmpje inmiddels ook te zien. Klik deze link.

30 april. Vanochtend ligt er een verse eischaal naast ma Kerkuil. Het tweede kuiken (K2) is er dus waarschijnlijk. Iets later staat een filmpje, waar het kuiken op te zien is, in de blog bij de webcams op de site van Dunea (link is Kerkuil-logo boven). Klik deze link voor het filmpje.

28 april -update- In de loop van de avond is het eerste kuiken (K1) heel even in beeld. Moeder draait zich om en dan is het zichtbaar. Op de foto, tussen twee eieren in, is het kopje te zien.

28 april. Het eerste ei is uitgekomen. Aan het eind van de ochtend zag steller dezes een eischaal in de hoek van de broedkast liggen en was het vrouwtje bezig te voeren. Het was allemaal slecht te zien en zeker het kuiken is nog niet in beeld geweest want pa zit er pal voor, maar de aanwijzingen zijn overduidelijk.

Normaliter volgen de overige vier in hetzelfde tempo als waarin de eieren gelegd zijn. Overmorgen de volgende dus…

24 april. Als het over 'lock-down' gaat mag je de kerkuilen gerust ervaringsdeskundig noemen. Niks 'intelligent', nee, gewoon omdat het zo moet. Onverstoord en zonder morren broedt het vrouwtje nu al ruim 3 weken volcontinue en een dezer dagen zullen de eieren één voor één uitkomen. En daar waar het bij velen van ons serieus kriebelt om er uit te gaan, broedt het vrouwtje plichtsgetrouwd door en klaagt niet… Het mannetje blijft alle dagen trouw bij haar, hij gaat er alleen uit voor de boodschappen.

11 april. Het nest lijkt compleet. Er zijn sinds 5 april geen eieren bij gekomen dus het blijft hoogstwaarschijnlijk bij vijf stuks. Dat zijn er weliswaar twee minder dan vorig jaar, maar het gemiddelde ligt tussen 4 en 7, dus zo klopt het precies. Volgens het 'spoorboekje' komt het eerste ei over ongeveer twee weken uit.

5 april. Vandaag is het 5e ei gelegd.

3 april ligt -keurig volgens schema- het vierde ei in het nest. Een Kerkuil legt om de 54-60 uur een ei, globaal dus om de 2,5 dagen. Tot en met het vierde ei volgt 'ons' vrouwtje keurig dit schema.

Het vrouwtje (en grotendeels alleen het vrouwtje) begint vanaf het eerste ei met broeden. Bij een gemiddelde broedduur van 30 dagen zal het eerste ei derhalve op of rond 26 april uitkomen.

Door meteen met broeden te beginnen komen de jongen dus gafaseerd uit. Het muizenaanbod èn de vaardigheid van de man deze te vangen bepalen hoeveel jongen er uit zullen vliegen. Pas na een week of twee, als de kuikens flink aan het groeien zijn en er dus meer muizen nodig zijn, gaat het vrouwtje mee op jacht. In voorgaande jaren hebben we kunnen zien dat bij onvoldoende aanbod de jongste kuikens het afleggen. Zo werkt dat bij roofvogels en uilen!

2 april 2020. Vorig seizoen werd het eerste ei begin april gelegd, dit jaar zijn de uilen iets eerder begonnen. Eind vorige week is namelijk het eerste ei gelegd en de teller staat sinds gisteren op 3 eieren.


'Steller dezes' is Dick Bos.

naar boven