Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(12-8-2019)

Het seizoen voor de kerkuilen zit erop en de webcams staan 'op zwart'.


Deze button is link naar de webcams.

 

4 juli: de jonge uilen zitten geregeld buiten. [klik voor vergroting]

12 augustus. Het broedseizoen voor de kerkuilen in de kast boven 'De Tapuit' zit er op en de webcams zijn uitgezet.
Tot volgend jaar!

1 augustus. Beide ouders laten zich niet of nauwlijks nog zien bij de broedkast. En ook de jongen kerkuilen worden slechts nu en dan nog gezien.

16 juli. De eerste twee jonge uilen zijn al een paar dagen niet meer gezien en ook de laatste twee maken dagelijks hun uitstapjes. De verwachting is dat die ook met een paar dagen zullen vertrekken. Er wordt in het blog (klik de knop hierboven en volg die link) al rekening gehouden met het vertrek van de laatste jongen. En er wordt ook de vraag al gesteld of de ouders misschien voor een tweede broedpoging gaan.

Het is dit jaar, afgaande op de gebleken aanvoer van muizen voor de jongen, een zeer goed muizenjaar, en dat niet alleen in Meijendel. Er wordt in het blog met een schuin oog gekeken naar een paar KU in Flevoland, dat aan het tweede nest van dit jaar is begonnen. Ze worden daar nog steeds parend gezien en 3 dagen geleden lagen er al weer 11 eieren! Er staan daarvan wat foto's in het blog.

14 juli. Alle jonge kerkuilen zijn inmiddels vliegvlug, ook de laatste twee hebben hun eerste vlucht gemaakt. Er zijn, blijkens de aanvoer, ruim voldoende muizen om de jonge uilen de kunst van de jacht te leren. De volgende vraag dient zich dus aan: hoe lang blijven ze nog in en bij de kast?

4 juli. De jonge kerkuilen komen al dagelijks buiten en staan dan op het opengeklapte luik voor de kast. Ook zijn de eerste oefenvluchten vanaf die plank gemaakt.

12 juni: de vijf kuikens zijn geringd. [klik voor vergroting]

25 juni. Omdat de oudste uilskuikens nu de hele dag in het voorportaal verblijven, brengen de ouders alleen daar nog muizen naar toe. Maar K6 (de jongste) zit nog in de broedruimte en helaas zit er tussen de broedruimte en het voorportaal een drempel die blijkbaar te hoog is voor K6. Dus lijkt het jongste uilskuiken daar door verhongering te moeten sterven. De natuur is wreed!

Intussen zijn de oudste kuikens groot genoeg om uit het voorportaal naar buiten te stappen en op de aanvliegplank de aangeleverde muizen in ontvangst te nemen.

7 juni: misschien wel de laatse foto van de vijf kuikens in de nestkast. [klik voor vergroting]

14 juni. Op woensdagavond 12 juni zijn de jonge kerkuilen geringd door een professionele vogelringer. Lees het relaas op de site van Dunea via deze link.

31 mei: de vijf kuikens groeien voorspoedig. Vergelijk met de foto hieronder. Klik voor vergroting.

10 juni. De oudste twee jongen laten zich niet (meer) zien, zij verblijven in het voorportaal en blijven daardoor uit het zicht van de camera. De andere drie groeien gestaag. Vermoedelijk zullen ook deze t.z.t. naar het voorportaal 'verhuizen', tot ze uiteindelijk de kast gaan verlaten.

31 mei. De aanvoer van muizen blijft goed en alle vijf kuikens groeien goed. Ook K6 kan inmiddels zelfstandig hele muizen naar binnen werken en dat is een hoopvol teken. Ze zijn niet meer altijd goed op de webcam te zien -getuige deze foto- want schuiven geleidelijk aan naar de voorkant van de kast.

22 mei: de vijf overgebleven kuikens.
5 mei: het derde kuiken.

22 mei. De vijf overgebleven kuikens groeien goed en de aanvoer van muizen lijkt vooralsnog voldoende.

16 mei. Het antwoord op die vraag is 'inderdaad'.

15 mei. Het oudste kuiken (K1) is dood, oorzaak onbekend. Gebruik de button hierboven om naar het blog bij Dunea te gaan, daar staat o.a. een foto met het dode diertje. De vraag wordt er gesteld of het nu als voedsel gaat dienen voor de overige kuikens. Dat is niet ongebruikelijk in de dierenwereld.

13 mei. Het gezin Kerkuil  in 'De Tapuit' is compleet, alle eieren zijn uitgekomen.

7 mei. Inderdaad, daar is nummer vier, K4.

6 mei 2019. Gisteren is het derde kuiken (K3) uit het ei gekropen. Morgen nummer vier?

1 mei: het eerste kuiken ligt tegen de wand achter de eieren.

3 mei 2019. Keurig op schema is er een tweede kuiken. Zie de foto rechts en klik erop voor een vergroting.

1 mei 2019. Het eerste kuiken is uit het ei (zie foto). Al enige tijd had het zich vanuit het ei laten horen, nu is het er dan. Links op de foto liggen twee muizen op voorraad. Als het goed gaat komt er vanaf nu zo om de dag het volgende kuiken uit een ei.

9 april: vijf eieren.
31 maart: het eerste ei.

14 april. De teller staat sinds gisternacht op 6 eieren.

12 april. In het blog bij de webcams wordt de verwachting uitgesproken dat er in totaal 7 eieren komen en dat het eerste kuiken op (of rond) 1 mei uit het ei kruipt.

9 april. Er liggen op dit moment 5 eieren in het nest.

4 april 2019. Elke (iets meer dan) 2 dagen legt het vrouwtje een ei, de teller staat inmiddels op 3.

2 april 2019. Het eerste ei is eergisteren gezien! Klik de foto voor een vergroting

4 maart 2019. Boven het bezoekerscentrum "De Tapuit" zit een nestkast voor kerkuilen. Sinds begin maart 2019 staan de webcams bij de ingang en in de nestkast weer aan. Regelmatige kijkers hebben kunnen constateren dat de kast inmiddels bewoond is! Dagelijks zijn de uilen overdag in de kast. Volg de link via de knop linksboven om een gedetailleerd verslag te lezen. U kunt de hoogtepunten van de ontwikkelingen in de kast hier volgen.


Lees het verslag van de broedpoging van 2018 via deze link.

naar boven