Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(26-6-2018)

Kerkuilen bewonen nestkast boven bezoekerscentrum 'De Tapuit'


Button is link naar de webcams.

 

 

 

26 juni. Het eerste jong is op 21 juni uitgevlogen en niet meer teruggekeerd naar de nestkast. De andere twee zijn in de dagen erna op de wieken gegaan. Sinds 24 juni is de nestkast leeg.

nieuwsgierige jongen
18 juni. De eerste foto met alle drie jongen geheel op de plank.

18 juni. De jongen groeien gestaag door en de meeste donsveren zijn verdwenen. Er worden regelmatig proefvluchten gemaakt. Hoe lang nog voor ze uitvliegen?

nieuwsgierige jongen
7 juni. De jongen worden nieuwsgierig naar de buitenwereld.

8 juni. De jongen krijgen steeds meer moed en de oudsten staan inmiddels al op de aanvliegplank voor de deur.

5 juni 2018. De jonge uilen zijn steeds minder in de broedruimte en dus ook minder op de binnen-webcam te zien. Ze houden zich meer en meer op in het voorportaal en beginnen interesse te tonen in de grote buitenwereld. Op de (schaarse) beelden uit de broedruimte is o.a. te zien dat er vliegoefeningen worden gedaan. Hoe lang zal het nog duren voor de eerste uitvliegt?

groeien als kool
28 mei. De jongen groeien als kool. K1 rechts en K3 linksvoor.

28 mei 2018. De ouders zorgen dagelijks voor voldoende muizen en de jonge Kerkuilen groeien als kool. Ze lijken steeds meer op 'echte' Kerkuilen nu de donsveren geleidelijk worden vervangen door echte veren. Ook al is het verschil tussen de jongste en de oudste maar 4 dagen, het is duidelijk zichtbaar. Op 23 mei zijn ze geringd.

foto vijfde kuiken

5 mei. Het vijfde kuiken heeft het huiselijk geweld niet overleefd.

16 mei 2018. De drie overgebleven jonge Kerkuilen zijn inmiddels zo'n vier weken oud en groeien goed. De jongste van het stel bleef aanvankelijk achter in de groei (zie foto 5 mei), maar nadat ma een aantal dagen heeft gevoerd gaat het nu een stuk beter en gaan de muizen zonder problemen in z'n geheel naar binnen. Pa en ma moeten nu samen op jacht om voldoende muizen voor het drietal aan te slepen. De donsveren gaan nu geleidelijk aan plaats maken voor echte veren.

5 mei 2018. Na 48 uur huiselijk geweld is K5 overleden. Het was niet om aan te zien hoe aan het kuiken werd gepikt en getrokken, hoe het onder de voet werd gelopen en hoe het de onderliggende partij was in een stapel Kerkuil jongen. Het beestje had geen schijn van kans. En ma keek er niet eens meer naar om, dus is het maar beter zo. Op deze foto ligt nog een lijkje, maar als je nu gaat kijken is er niets meer...

foto vijfde kuiken

4 mei 2018. Het vijfde kuiken, één dag oud en kleiner dan de kop van K1. Klik foto voor vergroting.

5 mei 2018. K5 heeft het niet makkelijk. Het wordt regelmatig onder de voet gelopen door de oudere kuikens, maar ook door de moeder. En bij tijd en wijle pikken de drie oudere er aan, hopelijk alleen om (in het donker!) uit te vogelen of het misschien een muis is.

3 mei 2018. Aanvankelijk leek het er op dat het laatste ei niet meer uit zou komen, want ma Kerkuil zat er niet meer op te broeden. Vandaag is het toch gelukt en is het vijfde kuiken uitgekomen. Nu afwachten hoe het verder gaat met 3 van die twee weken oudere broers en zussen…

31 april 2018. Wel, het vierde kuiken heeft het niet gehaald. Niet door voedselgebrek, nee, het is net als de muizen, verdwenen in de buik van kuiken #2. Dat het weinig kans zou hebben was duidelijk, maar zo… De natuur is hard! Dat belooft weinig goeds mocht het laatste ei nog uitkomen.

17 april 2018. Het tweede kuiken! (klik foto voor vergroting)

29 april 2018. En zowaar, 10 dagen na kuiken #3 is het vierde ei uitgekomen. Het is een piepklein kuikentje vergeleken met vooral de oudste twee. Het wordt nu interessant welke kans dit kuiken krijgt voor een aandeel in het voedsel, want de oudsten slikken al hele muizen weg. We gaan het zien! Enne… ei nr 5 komt naar verwachting morgen uit…

19 april 2018. En daar is kuiken nr. 3. Nu wordt het interessant om te zien wat er gaat gebeuren. De laatste twee eitjes zijn na een onderbreking van 10 dagen gelegd. De vraag dient zich dus aan of ze nog wel worden uitgebroed. En stel dat het antwoord 'ja' is, zal er dan voldoende voer overblijven met al drie schrok-ops in de kast? Want uilskuikens van meer dan 10 dagen oud lusten ieders wel een paar muizen per dag...

17 april 2018. Het tweede kuiken is er.

15 april 2018. Het eerste kuiken! (klik foto voor vergroting)

15 april 2018. Het eerste kuiken is vanochtend uitgekomen.

01 april 2018. Als je goed kijkt zie je ei nr. 5.

09 april 2018. Het broedsel blijft bij 5 eieren, dat lijkt nu wel zeker. Het eerste is gelegd op 14 maart, bij een gemiddelde broedduur van 30 dagen zou vrijdag a.s. de eerst mogelijke datum zijn dat het uit komt.

01 april 2018. Ei nummer 5 ligt in het nest. De lange pauze tussen de eerste drie en nu nr 4 en 5 leidt tot vraagtekens. Is dit een veiligheidsmaatregel voor het geval de eerste drie schade hebben ondervonden van de kou?

29 maart 2018. Daar is dan toch een vierde ei.

31 maart 2018. Leek het er een paar dagen geleden op dat het bij drie eieren zou blijven? Dit stel uilen houdt van een verrassing, eergisteren lag daar ineens ei nummer vier. Nu wordt het interessant tegen de tijd de eieren uitkomen. Nummer vier wordt duidelijk een nakomertje, en dan?? En komen er na ei nr. 4 nog eieren bij? We gaan het meemaken!

19 maart 2018. Er liggen sinds vandaag drie eieren.

27 maart 2018. Het lijkt bij drie eieren te blijven. De verwachting is dat er nu met de ingevallen lente voldoende muizen zullen zijn voor de jongen later.

19 maart 2018. Drie dagen later liggen er drie eieren in het nest. De uilen hebben niet stilgezeten!

16 maart 2017. Het eerste ei voor de Kerkuilen

16 maart 2018. Onverwacht ligt er een eerste ei in de kast. Onverwacht omdat het erg koud is geweest en het mannetje nog maar weinig muizen naar het vrouwtje heeft gebracht. Ook is de mening bij de Dunea-medewerkers dat deze man wel wat vaker zijn vrouwtje het hof mag maken. "Want een kerkuil-man die zo weinig paart en die liever een dutje doet? Dat moet beter kunnen!"

Het ei werd ook nog niet verwacht, omdat vorig jaar het eerste ei pas 29 april werd gelegd, en dat na een lang 'voorspel' van ruim 10 dagen! Nu kijken wanneer het tweede ei volgt. Lees verder bij Dunea.

De nestkast is inmiddels bewoond.

4 maart 2018. Boven het bezoekerscentrum "De Tapuit" zit een nestkast voor kerkuilen. Sinds 1 maart 2018 staan de webcams bij de ingang en in de nestkast weer aan. Regelmatige kijkers hebben kunnen constateren dat de kast inmiddels bewoond is! Dagelijks zijn de uilen overdag in de kast. U kunt vanaf heden daarom de highlights van de ontwikkelingen in de kast ook hier volgen.

naar boven