Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(1-8-2015)

Torenvalken van Meijendel in 'Beleef de Lente'


De laatste update is van 1 augustus. De webcams zijn nu uit.

De meeste webcams van "Beleef de lente" staan weer aan. Net als vorig jaar zijn er tot 1 juli ook de Torenvalken van Meijendel live te volgen. Het weblog wordt dit jaar beheerd door twee medewerkers van Dunea: Sandra Zittersteijn en Arend de Looff. Volgens het weblog is het nest goedgekeurd, worden de eerste nestkuilen gedraaid en is de hofmakerij begonnen. Er zijn op 'Beleef de Lente' inmiddels enkele video-clips te zien. Onder de tab 'Achtergrond' wordt informatie verschaft over deze valk.

Torenvalk

De nestkast is op 48 meter hoogte bevestigd in de Scheveningse watertoren. Torenvalken doen niet veel aan de inrichting van het nest, eieren worden gewoon in een kuiltje op de bodem gelegd. Op de webcam is het vrouwtje al druk in de weer met de nestkuil en ze heeft regelmatig een muis of andere prooi in haar klauwen. Torenvalken eten vier tot acht muizen per dag, als er jongen zijn vangen ze nog veel meer. In Meijendel vullen ze hun dieet aan met (zand)hagedissen, kleine vogels en insecten.

De Torenvalken komen hier al vele jaren om te broeden, meestal met een goed resultaat. Het koude en natte voorjaar van 2013 zorgde er voor dat het toen niet lukte om pullen groot te brengen. In 2014 daarentegen waren er liefst zes pullen die allemaal de eindstreep haalden.

Beleef Je kunt het wel en wee van de Torenvalken in Meijendel nu volgen. Gebruik de groene knop of deze link: http://www.beleefdelente.nl/vogel/torenvalk (op 1 juli worden de webcams uitgeschakeld).
Lees meer over de historie van het nest in de watertoren van Scheveningen [11 mei] .

Ga met deze link naar de soortpagina van de Torenvalk op deze site.


Updates 2015

naar boven