Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(6-8-2017)

Nog vier jonge uilen, webcam uit


Link naar webcams.
"Wat wazig, maar 5 kuuks in beeld. Ze staan netjes op volgorde:
K1 rechts met de snavel in de bodembedekking, dan met de klok mee K2, K3, K4 en boven in de hoek K5." Met dank aan Marja.

[1 augustus 2017] Sinds vandaag is de webcam uit. Er zijn nog vier jonge kerkuilen over. Het jongste uiltje heeft het toch niet gehaald. De oudervogels konden onvoldoende prooien aanvoeren voor vijf opgroeiende kuikens. De overgebleven jongen zullen snel uitvliegen. De oudste is zelfs al een nacht weggebleven.

[23 juli 2017] De jonge uilen groeien goed en beginnen al op echte Kerkuilen te lijken. Een paar dagen geleden lieten ze zich alle vijf even voor de webcam zien. Een van de trouwe volgers van de gebeurtenissen op de site van Dunea heeft daar een screenshot van gemaakt dat rechts wordt doorgegeven.

[8 juli 2017] Vijf kuikens van de Kerkuilen geringd. Het gewicht van de vijf varieert van 150 tot 320 gram en ze zijn gezond. De kuikens laten zich al een dag of tien niet of nauwelijks meer op de webcam zien en nooit meer als een groep. Ze houden zich dag en nacht (waarschijnlijk) op in het voorportaal, in elk geval buiten de broedbak en het zicht van de webcam. Dat heeft bij de trouwe volgers de afgelopen dagen geleid tot speculaties over het wel en wee van de dieren en met name over de vraag of de allerjongsten er nog zouden zijn. Die vraag lijkt nu beantwoord.
Lees voor de details het minutieus bijgehouden logboek; dat staat iets onder de beelden van de webcams en het Blog.
Kies onder het logo 'Login' wel 'Sort by newest' om
de nieuwste berichten bovenaan te krijgen.

Het verschil in grootte van de zes is op deze foto goed te zien.
De oudste zit rechts achter in de hoek, de jongste zit er voor, naar rechts kijkend. Het kuiken links is nummer twee.
 

[21 juni 2017] Het zevende ei is er niet meer, het blijft bij zes kuikens. Gelukkig zitten de kuikens niet de gehele dag bovenop elkaar en is de kluwen nu en dan te ontwarren. Conclusie na meerdere lange observaties: de teller blijft op zes staan.

[14 juni 2017] Er liggen inmiddels 6 kuikens in het nest, nog één ei te gaan.. Omdat het vrouwtje meteen na het eerste ei is begonnen met broeden, verschillen de kuikens nogal in grootte, er zit immers zo'n 11 dagen tussen uitkomen van eerste en zesde ei. Volgens de leg moet het laatste ei vandaag uitkomen, tenzij er net als vorig jaar een ei niet uitkomt. Het oudste kuiken is al groot genoeg om een muis geheel te verschalken, nu maar hopen dat er voldoende muizen te vangen zijn.

De eerste drie kuikens.
Klik de foto voor een vergroting.
 

[03 juni 2017] Zoals verwacht liggen er sinds vandaag drie kuikens in het nest. Overmorgen het volgende pluisje?

[31 mei 2017] Het eerste kuiken is gisteren uit het ei gekropen, keurig volgens schema. De eieren zijn om de dag gelegd, dus zal het aantal kuikens in principe in hetzelfde tempo toenemen.

Zeven eieren, het legsel lijkt compleet.
Klik de foto voor een vergroting.

[14 mei 2017] Het zevende ei is er. Normaliter leggen Kerkuilen vier tot zeven eieren, vermoedelijk blijft het hier dus bij. En afgaande op de maand broedtijd van vorig jaar, kan het eerste kuiken zo rond 29 mei uit het kuiken kruipen.

[11 mei 2017] Ei nummer zes is gelegd. Op naar zeven?
[9 mei 2017] Keurig op schema legt het vrouwtje om de dag een ei. De teller staat inmiddels op vijf.

[7 mei 2017] Ei nummer vier.
[5 mei 2017] Vandaag is een derde ei te zien.
[3 mei 2017] Er ligt een tweede ei in het nest en het vrouwtje broedt.

[29 april 2017] Ruim een week hebben de kerkuilen zich overdag laten insluiten in de nestkast. Er werd veel geknuffeld en gepaard. En vandaag is dat bekroond met het eerste ei!

19 april. Werken aan het nageslacht

[19 april 2017] Achter de titel van deze pagina stond gisteren nog een vraagteken, nu dus een uitroepteken. Want de uilen hebben zich vandaag laten insluiten in de nestkast en daar werken ze nu volop aan het nageslacht getuige deze foto…

[18 april 2017] De laatste weken waren er (overdag) vooral kauwen te zien op de beelden van de webcams bij de nestkast boven informatiecentrum 'De Tapuit'.

Om de kerkuilen toch nog een kans te geven om in de kast te gaan broeden, hebben techneuten van Dunea een automatisch luikje voor de ingang van de kast geplaatst dat werkt op een lichtschakelaar. Zodra het schemert, gaat het luikje open.

En de afgelopen week (van 12 april) kon 's nachts regelmatig een Kerkuil op die klep voor de ingang worden gezien.

De band versterken na de paring

Vanavond, dinsdag 18 april 2017 om 23:40u, heeft steller dezes hoogstpersoonlijk gezien, dat de uilen in de kast hebben gepaard, pal voor de camera. Na de paring hebben ze uitgebreid geknuffeld om hun band te versterken. We hebben er even op moeten wachten, maar misschien is dit wel het startschot voor het broedseizoen van 'onze' Kerkuilen.

DB
De foto's zijn 'screen-captures', nabewerkt voor een wat duidelijker beeld.
Lees hier het verloop van het broedsel van vorig jaar.

 

naar boven