Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(17-7-2016)

Jonge kerkuilen zijn uitgevlogen, webcam toont lege nestkast


Na het eerste ei op 10 april, heeft mevrouw kerkuil op 12 april een tweede ei gelegd in de uilenkast van Dunea. Inmiddels liggen er zes eieren in het nest. Het duurt 28-30 dagen voordat een ei uitkomt. De verwachting is dat rond 9 mei het eerste kuiken uit het ei kruipt. Er ligt ook een zogenaamd dwergeitje in het nest, dat niet zal uitkomen.

Het verdere verloop:

10 juni. K1-K5 beginnen al op een kerkuil te lijken. K6 blijft achter.
Klik de foto voor een groter exemplaar.

Kijk mee op de webcams en lees het blog over de nestelende kerkuilen in 'De Tapuit' in Meijendel.


 

Bij de foto's:
De onderlinge 'maat'verhouding tussen de kuikens op afzonderlijke foto's klopt uiteraard. Maar omdat de uiltjes hard groeien moet bij elke recentere foto steeds verder worden 'uitgezoomd' om ze volledig in beeld te krijgen, waardoor de verhouding tussen de verschillende foto's niet te vergelijken zijn.

31 mei. Het verschil slechts twee dagen later!
Klik de foto voor een groter exemplaar.

De foto's zijn feitelijk delen van een schermafbeelding van de webcam.

28 mei. Het verschil in grootte is goed te zien!
Klik de foto voor een groter exemplaar.

 


Het water valt met bakken uit de lucht en bemoeilijkt het jagen voor de kerkuilouders.

Uilen hebben een zeer zachte, haast donzige bevedering waardoor ze een geruisloze vlucht hebben en zo gemakkelijker muizen kunnen vangen. De keerzijde is dat ze onmiddellijk nat worden bij regenweer. De veren absorberen zelfs het water en met een nat verenpak is vliegen een stuk lastiger zo niet onmogelijk. Bij regenweer zullen uilen daarom minder snel gaan jagen.

Kerkuilen jagen hoofdzakelijk muizen en ratten en voor een normale groei hebben de jongen gemiddeld vijf muizen per nacht nodig. Met zes kuikens in de nestkast betekent dat voor dit ouderpaar zo'n 30 prooien, elke nacht! Met een jachtperiode die om 23:00u begint en om 05:00 al weer ophoudt is dat een uitdaging op zich. Maar bij nat weer blijven muizen liever onder de grond en in ondergelopen weilanden lopen muizengangen makkelijk vol met water waardoor muizen verdrinken. Mogelijk is dat laatste dankzij het duinzand een kleiner risico.

Zie daar. Allerlei factoren waardoor deze kuikens het risico lopen onvoldoende of helemaal niets te eten te krijgen. Gelukkig wordt volgens de meekijkers het genoemde minimum in de regel wel gehaald en soms ligt er zelfs een kleine voorraad in de kast. Maar met het groeien van de kuikens neemt de behoefte aan prooien toe terwijl er dus nog steeds een aantal gevaren op de loer ligt zolang de regen aanhoudt.

Gebaseerd op een artikel op natuurpunt.be

naar boven