Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(21-9-2017)

Document Nationaal Park Hollands Duin blinkt uit in vaagheid


[Commentaar] ‘Waar natuur stad en zee verbindt’ heet het ‘ambitiedocument’ van Nationaal Park Hollands Duin. Het woord ‘natuur’ in de titel schept verwachtingen, maar die worden nergens waargemaakt. Het document blinkt uit in holle communicatie- en marketingtermen en richt zich vooral op de mogelijkheden voor recreatie. 

Voorpagina van het ambitiedocument van Nationaal Park Hollands Duin.

,,Dit document schetst de stip aan de horizon waar we met z’n allen naartoe gaan werken. Het biedt ons de uitgangspunten en inspiratie om actief met de ontwikkeling van het park aan de slag te gaan.” Dit staat op de inleidende pagina’s die de lezer vertellen wat hij kan verwachten. Aha, een schets dus, een vergezicht naar de toekomst, een denkrichting, een globale uiteenzetting van plannen. Niets ‘ambitie’, want wie zijn ambitie uitspreekt geeft antwoord op de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Maar dat gebeurt nergens.

Goed, een schets van een stip dus. Daar kun je inderdaad weinig concreets over zeggen. Maar wat vertelt het 44 pagina’s tellende document dan wel? Niet zo veel. Over de natuur zegt het sowieso vrijwel niets. Recreatie lijkt als uitgangspunt te zijn genomen. Een paardenliefhebster vertelt dat ze meer paardenpaden wil en een wandelaar wil meer wandelroutes. Verrassend. Maar hoe zit het dan met de verstoring van de natuur? Het Nationaal Park zou toch een kans zijn om natuur beter te beschermen? ‘Zoneren’ is daarbij het toverwoord. Bezoekers lokken naar concentraties van vermaak, zodat de natuur elders wordt ontzien. Liever zonder overal allerlei bordjes en prikkeldraad te plaatsen. Hoe dat zou moeten werken, staat er niet bij. Duidelijk, zo’n ambitie.

Verder mag een ondernemer vertellen hoe hij dat nu ziet, zo’n Nationaal Park. Er moet vooral veel te beleven zijn, maak van het park geen museum. ‘Beleven’ is een woord dat regelmatig terugkeert. Want ook natuur moet je tegenwoordig ‘beleven’. Nog zo’n vage ambitie.

Misschien is het een beetje flauw om het ambitiedocument van Nationaal Park Hollands Duin helemaal af te rekenen op het misplaatste gebruik van het woord ‘ambitie’. Inhoudelijk blijft het echter steken op nietszeggende en vage gemeenplaatsen. Ik weet nu nog steeds niet hoe het Nationaal Park de natuur kan versterken en wat daarbij de doelen zijn. Ik vind dat een gemiste kans van de organisatie. Het document roept vooral veel vragen op. De organisatie geeft zichzelf twee jaar de tijd om het Nationaal Park goed ‘neer te zetten’. Ik hoop dan op antwoorden die bevredigend zijn voor de natuurliefhebbers. Maar ik vrees het ergste.

André Leegwater

Het volledige document is te vinden op: http://www.nationaalparkhollandseduinen.nl/files/nphd-ambitiedocument.pdf.

naar boven