Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(19-3-2020)

De webcams in de kast van de Kerkuil boven het bezoekerscentrum staan aan


Sinds enkele jaren zijn op de site van Dunea de broedpogingen van Kerkuil, Toren- cq Slechtvalk via webcams live te volgen geweest. Ook deze lente is dat weer het geval, althans waar het de Kerkuilen betreft. Sinds 5 maart staan de webcams bij de broedkast van de Kerkuilen weer aan. Medewerkers van Dunea houden een blog bij, waarin de belangrijkste gebeurtenissen worden opgetekend. Ook kunnen volgers van de webcams meepraten en dat leverde vorig jaar gedetailleerde observaties op.

button wordt geladen
Dit plaatje is een link naar de webcams.
Kerkuilen bezetten een kast boven het bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel. Vorig jaar werd er een nest van vier kuikens grootgebracht. Lees het verslag via deze link op deze site. Het eerste ei werd vorig jaar begin april gelegd. De uilen zijn al een tijdje in de kast te zien, dus misschien gebeurt dat dit jaar wederom rond die tijd.

Hoe zit het met de valken?
Torenvalken hebben jarenlang in de kast bovenin de Scheveningse watertoren gebroed en meestal met goed resultaat. Alleen de broedpoging in het koude, natte voorjaar van 2013 mislukte. In 2018 is de kast, na een initiële bezetting door de Torenvalken, overgenomen door Slechtvalken. De eerste broedpoging van deze krakers is mislukt, waarschijnlijk omdat de instap in de kast te diep was voor de Slechtvalken en de vogels wat ongecontroleerd op de eieren sprongen die daarbij zijn gebroken. In 2019 zijn noch de Slechtvalken, noch de Torenvalken in de Scheveningse watertoren tot broeden gekomen.

Achter de schermen houden medewerkers van Dunea de nestcams van Torenvalk/Slechtvalk in de gaten, vooralsnog gebeurt er echter niets in beeld. Er hebben afgelopen week wel valken rondom de watertoren gevlogen, maar helaas niet in beeld. Het is even afwachten hoe het verder verloopt, voorlopig blijven die nestcams daarom (voor u en mij) uit.

'Beleef de Lente' via webcams bij Vogelbescherming
De webcams van 'Beleef de Lente' bij Vogelbescherming Nederland staan ook weer aan en zo kan er live worden meegekeken in nesten en nestkasten. Van onder meer de Zeearend in NP 'De Alde Feanen', drie uilen, een Slechtvalk, Ooievaar en nog enkele soorten kan zo het broedseizoen worden gevolgd. Gebruik deze link naar de site van 'Beleef de Lente'.

naar boven