Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(11-3-2019)

De webcams in de kasten van Slechtvalk (of toch Torenvalk?) en Kerkuil staan aan.


Sinds enkele jaren zijn op de site van Dunea de broedpogingen van Kerkuil, Toren- en/of Slechtvalk via webcams live te volgen. Ook deze lente is dat weer het geval en sinds 5 maart staan de webcams, zowel in als voor de kasten, weer aan. Medewerkers van Dunea houden een blog bij, waarin de belangrijkste gebeurtenissen worden opgetekend. Ook kunnen bezoekers meepraten en dat leverde vorig jaar gedetailleerde observaties op.

button wordt geladen
Beide plaatjes zijn links naar de webcams.
Kerkuilen bezetten een kast boven het bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel. Vorig jaar werd er een nest van drie kuikens grootgebracht. Lees het verslag in een bericht op deze site. Het eerste ei werd vorig jaar medio maart gelegd. Dat bleek redelijk vroeg en de leg is toen onderbroken. De uilen zijn al in de kast te zien, dus misschien gebeurt dat dit jaar weer.

button wordt geladen

Torenvalken broedden al jaren in de kast bovenin de Scheveningse watertoren en meestal met goed resultaat. Alleen de broedpoging in het koude, natte voorjaar van 2013 mislukte.

In 2018 is de kast, na een initiële bezetting door de Torenvalken, overgenomen door Slechtvalken. Die broedpoging is (waarschijnlijk) mislukt omdat de instap in de kast te hoog was voor de Slechtvalken en de vogels wat ongecontroleerd op de eieren sprongen die daarbij zijn gebroken. Afgelopen winter is de kast aangepast en de instaphoogte drastisch verminderd. Lees meer in de betreffende blog bij Dunea.

Op deze site wordt binnenkort weer van bijzondere gebeurtenissen verslag gedaan.

'Beleef de Lente' via webcams bij Vogelbescherming
De webcams van 'Beleef de Lente' bij Vogelbescherming Nederland staan ook weer aan en zo kan er live worden meegekeken in nesten en nestkasten. Van onder meer drie uilen, een IJsvogel, Slechtvalk, Ooievaar en nog enkele soorten kan zo het broedseizoen worden gevolgd. Gebruik deze link naar de site van 'Beleef de Lente'.

naar boven