Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(16-6-2012)

Wat precies is natuurlijke begrazing?


In een groot deel van het duingebied van Meijendel lopen paarden en runderen rond ten behoeve van natuurlijke begrazing. Er wordt wel eens gediscussieerd over nut en noodzaak van natuurlijke begrazing. Wellicht kan het volgende bericht inclusief een te downloaden folder hierover eventuele vragen beantwoorden. Dit bericht is overgenomen van de website van FREE Nature. FREE Nature is een acronym voor de 'Foundation for Restoring European Ecosystems'. 

"FREE Nature brengt een speciale folder uit over natuurlijke begrazing. In natuurgebieden in Nederland lopen tegenwoordig tal van grote grazers; runderen, paarden, schapen, wisenten, herten en nog veel meer. Bovendien zijn er tal van begrazingsvormen; boerenbeweiding, gescheperde kuddes met herder, druk begrazing, natuur begrazing en natuurlijke begrazing! Om duidelijk te maken waarin natuurlijke begrazing verschilt van andere vormen van begrazing heeft FREE Nature een speciale folder uitgebracht.

Deze folder beantwoord 16 verschillende vragen over natuurlijke begrazing; van wat natuurlijke begrazing nu precies is, welke soorten er wel en niet bijhoren en wat het ons oplevert. Op deze manier geven we meer inzicht in het natuurlijke proces van natuurlijke begrazing. Meer weten, download dan de folder."


In 2008 is uitgebreid bericht over de gevolgen van 'natuurlijke begrazing' voor de vogelstand. In de Oostvaardersplassen blijkt het ten koste te gaan van broedvogels. Het artikel gaat in op de vraag "Wacht vogelstand Meijendel hetzelfde lot als in de Oostvaardersplassen?" Lees het in het archief.