Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(15-5-2012)

Raven in de regio


Foto: www.bosfoto.nl. Klik foto voor vergroting.
Klik deze link voor de soortpagina.

De Raaf was sinds 1928 letterlijk uitgeroeid in Nederland. Herintroductie vanaf 1966 lijkt succesvol en laat een stabiele kern op de Veluwe zien, een lichte toename op de Utrechtse heuvelrug en losse territoria in zuidelijk Flevoland, Drenthe, Salland en de Achterhoek. Naast een langzame uitbreiding van het broedareaal is de laatste jaren ook een toename van dispersie en trek waargenomen. Tellers in het binnenland nemen regelmatig zwervende en zelfs gericht trekkende Raven waar.

Zo is bij Hoek van Holland afgelopen januari een Raaf gemeld, die in zuidelijke richting de Nieuwe Waterweg overtrok. Eind januari kwamen meldingen binnen dat zich in de duinen tussen Katwijk en Scheveningen twee Raven zouden ophouden, evenzo uit andere natuurgebieden in het westen. Het aantal meldingen in de regio is in 2012 toegenomen en er worden vaker Raven gezien in de duinen, ook die van Meijendel. De hoop bestaat nu dat de Raaf in de regio tot broeden komen!

Lees meer op de soortpagina van de Raaf op deze site. Lees via deze link ook het artikel uit Holland's Duinen (nr. 59 april 2012) waarop dit nieuwsbericht is gebaseerd.


Goed nieuws ter aanvulling op het vorige bericht.
Op de site van SOVON is het volgende te lezen: "Dit jaar (2012 red) heeft een paartje Raven in Zuid-Holland twee jongen groot gebracht die rond 15-17 mei zijn uitgevlogen. Vanwege mogelijke verstoring is dit bijzondere broedgeval geheim gehouden en de locatie niet bekend gemaakt. Het laatste broedgeval van ‘wilde’ Raven in Zuid-Holland was -voor zover bekend- in 1904 bij Wassenaar. Meer recent waren er een succesvol broedgeval in 1979 en een mislukte poging in 1980 (beide bij Noordwijk) van vogels uit een herintroductie-programma in de Amsterdamse Waterleidingduinen."
Uit zeer betrouwbare bron is vernomen dat de twee jonge Raven zijn uitgevlogen uit een nest in de Horsten.

naar boven