Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(31-8-2010)

Ontwikkelingen diersoorten in Meijendel: Neushoornkever en Damhert


Neushoornkever.
In diverse media is volgens duinwaterbedrijf Dunea bericht dat de Neushoornkever (weer) is aangetroffen in de duinen van Meijendel. De roodbruine kever werd tot nu toe vooral in het zuiden en oosten van Nederland gezien. Het insect dankt zijn naam aan de hoorn die op de neus van de mannetjes zit. Die gebruiken ze om grond om te woelen en om gevechten met rivalen aan te gaan.

De kever komt van oorsprong ook in het gebied voor en is dus geen bedreiging voor andere inheemse soorten. De neushoornkever werd tientallen jaren geleden voor het laatst in het gebied gezien. Dat het diertje nu is teruggekeerd, komt volgens Hans Lucas van Dunea doordat de duinen steeds groener worden. "Er is in de duinen steeds meer bosvorming en vergrassing. Daar gedijen deze kevers fantastisch bij." Het gebied is voor de kevers niet moeilijk te bereiken omdat ze kunnen vliegen. Vaak huizen de kevers ook in composthopen. De larven kunnen jaren onder de grond verblijven voordat ze naar buiten komen. De kevers kunnen tot vijf centimeter lang worden.

Voor meer informatie kijk bijvoorbeeld in de wikipedia.

Damhert
Verder verscheen een internetbericht dat damherten zijn gespot in Meijendel. Het voorkomen van Damherten in Meijendel is bekend. Zo zwierf er een jaar of 10 geleden een paar door het hele gebied, maar op een gegeven moment verdwenen die. Sinds enkele jaren zitten er structureel Damherten in de duinen; de aantalschattingen gaan tot maximaal 10 exemplaren. Vrijwel zeker zijn deze dieren afkomstig uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Overigens ook in de Raaphorst (Wassenaar) komen Damherten voor; sinds een kleine twee jaar zwerft daar een groepje van 4 Damherten rond.