Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(21-4-2017)

Jaar van de Koekoek: waarneming 'rosse fase' Koekoek doorgeven


Koekoeken laten zich voornamelijk horen. Als je er eentje in beeld krijgt, zie je bijna altijd een slanke, grijzige vogel met valkachtig spitse vleugels en een lange staart. Maar er zijn ook Koekoeken die er anders uitzien. Sommige vrouwtjes hebben een roodbruin verenkleed, dat wordt hier de ‘rosse fase’ genoemd (elders ook wel ‘bruinige vorm’ of zo).

Foto: Edwin Bax
Foto: vrouwtje in rosse fase, Edwin Bax
klik de foto voor een vergroting

Hoe vaak deze fase voorkomt, of er regionale verschillen in talrijkheid zijn, of het er meer of minder worden: er is niets over bekend. Daarom een oproep om in dit Jaar van de Koekoek (en ook natuurlijk daarna) speciaal op deze fraaie dames te letten en waarnemingen door te geven [*].

Ook uitgevlogen jonge Koekoeken hebben een bruinig verenkleed. Ze onderscheiden zich van vrouwtjes rosse fase door een witte vlek op het achterhoofd, smalle witte veerranden op de vleugels en een wat donkerder bovenzijde. De verschillen staan in onder andere de ANWB-Vogelgids van Europa goed aangegeven.

April en mei zijn goede maanden om op te letten op vrouwtjes rosse fase. In deze tijd vliegen er immers nog vrijwel geen jonge Koekoeken rond. Daarna wordt het een kwestie van scherp opletten. Late waarnemingen, vanaf half juli, zullen juist vrijwel altijd jonge vogels betreffen. Volwassen Koekoeken trekken immers alweer vanaf juni naar Afrika.

[*] Dat kan op waarnemening.nl door bij de invoer het Geslacht aan te geven (vrouw), bij het Verenkleed te kiezen voor ‘afwijkend’ en in het veld Opmerkingen te vermelden ‘rosse fase’.

Tekst: Sovon, grotendeels overgenomen uit nieuwsbrief 33 van waarneming.nl

naar boven