Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(5-5-2018)

Slechtvalken in nestkast van Watertoren Meijendel


20 april 2018. Het derde ei voor de Slechtvalken.
Button is link naar de webcams.

5 mei 2018, nationale feestdag... Er is al een week geen valk in de buurt van de kast geweest. Einde verhaal van een opwindende broedpoging!

27 april 2018. Koningsdag, een feestelijke dag voor Nederland. Maar niet voor de Slechtvalken zo lijkt het, want het overgebleven ei is al een paar dagen alleen gelaten. Vrouw Slechtvalk wordt nu en dan wel bij de Watertoren gehoord en gezien, maar heeft zich niet meer bij het overgebleven ei laten zien. En volgens kenners is het ei nu al te lang niet bebroed en moet de broedpoging als mislukt worden beschouwd.

23 april 2018. Zowel gisteren als vandaag is een ei gebroken bij de terugkeer van het vrouwtje naar het nest. In beide gevallen sprong ze van het platform naar binnen en landde op de eieren.

20 april 2018. Alweer een ei voor de Slechtvalken. Het vrouwtje is nog niet aan het broeden, dus de verwachting is dat er meer eieren komen. We gaan het zien!

17 april 2018. Het tweede ei voor de Slechtvalken.

17 april 2018. Toen steller deze vanmiddag om 18:45u nog even keek of er bij de Slechtvalken 'iets' te doen was leek het vrouwtje druk te zijn met 'iets'. Prompt stond zij een paar minuten later op en bekeek het net gelegde tweede ei, nog glimmend van het vocht uit het oviduct. Ze leek zelf verbaasd en verrast... Ze bleek ook vermoeid, want ging kort daarna plat op de eieren liggen met de kop tussen de houtjes. 'Voor Pampus' a.h.w...

17 april 2018. 'Nestcams Slechtvalk'
Dunea heeft de knoop 'officieel' doorgehakt, de webcams in/bij de nestkast bovenin de Watertoren heten nu 'Nestcams Slechtvalk'. Blijkbaar zijn de Torenvalken elders in Meijendel terug gevonden op een lokatie waar ze de broedpoging kunnen voortzetten, maar dan zonder de webcams...

Filmpje doorgelinkt van het blog op de site van Dunea.

16 april 2018. Vanochtend rond 10:00 is het eerste ei gelegd door… mw Slechtvalk. De nestkast kan voor dit seizoen definitief worden 'omgedoopt'. Op het blog bij de nestkast op de site van Dunea is de discussie al gaande wat er moet gebeuren om volgend seizoen te voorkomen dat de Torenvalken opnieuw worden verjaagd. Maar hoe het ook zij, de Slechtvalken hebben een eerste ei in de kast in de Watertoren.

9 april 2018. De laatste aanwezigheid van de Torenvalken in de kast was een week geleden. Sindsien zijn ze niet meer gezien, de Slechtvalken daarentegen wel dagelijks. Er is regelmatig gezien dat ze paren zelfs en de verwachting is dat er vandaag of morgen een eerste ei komt.

3 april 2018. Wellicht is die conclusie gisteren iets te vlug getrokken, want vandaag waren de Torenvalken weer (even) in de kast. Vrouw Slechtvalk kwam langs, maar kreeg geen kans de kast in te komen. Aan het eind van de middag zat ze overigens wel weer (alleen) op het rooster te roepen.

2 april 2018. Het pleit lijkt beslecht, de Torenvalken lijken verdrongen. Kan Dunea de naam van Torenvalk in de blog nu veranderen in Slechtvalk? Er is gisteren door verscheidene waarnemers paring en prooioverdracht waargenomen na het verdringen van de Torenvalken. Vanmorgen was er wederom veel activiteit van de Slechtvalken en geen spoor van de Torenvalken.

1 april 2018. Geen 1-april grap. Vandaag alleen maar slechtvalken gezien in en bij de kast. De suggestie is al gedaan de kast maar een andere naam te geven…

Dit filmpje kwam steller dezes tegen op de site van Dunea. Het is daar geplaatst door een van de trouwe volgers.

31 maart 2018. Er zijn regelmatig activiteiten te zien op de webcams. Vooral van Torenvalken die de kast bezoeken en er ook paren. Gisteren werd de kast uitgebreid bezocht en onderzocht door een paar Slechtvalken. Op een zeker moment zit man Torenvalk vast in de kast met een Slechtvalk op het bordes en een tweede in de lucht er achter te zien! Wat zal zijn hartslag zijn geweest? Spannend! Vorig jaar gebeurde iets soortgelijks, toen trokken de Torenvalken uiteindelijk aan het langste eind. Benieuwd hoe het dit jaar zal gaan!

Screenshots van 25 maart.

25 maart 2018. Er worden regelmatig torenvalken in en bij de kast gezien. Er is momenteel zelfs sprake van, dat twee verschillenden vrouwtjes het mannetje bezoeken. Getuige dit screenshot is er wederom gepaard, met welke vrouw is niet duidelijk.

Screenshot gemaakt op 6 maart.

15 maart 2018. Regelmatig worden een vrouwtje en mannetje Torenvalk gezien op het rooster en in de nestkast van de watertoren in Scheveningen. En aangezien er de gehele winterperiode een paartje zich rondom de watertoren heeft opgehouden en hun voedselterritorium hadden, wordt er vanuit gaan dat het een bestaand paartje is, vermoedelijk dat van vorig jaar.

De beelden laten zien dat ze het gezellig hebben samen! En getuige deze foto zijn de voortekenen goed!

Button is niet langer link naar de webcams.
naar boven