Home page Zoeken
top

Vogelsoorten arrow Rosse Stekelstaart

Alle Eenden:
[euring: 2250]
Familienaam: Eenden (Anatidae) Voor de wetenschappeljke namen wordt de indeling gevolgd van 'Dutch Avifauna' en 'Waarneming.nl'. Dat is niet altijd dezelfde indeling als die op andere sites.

Klik deze info-button voor lijst van dutchavifauna,
klik de button links voor waarneming.nl.

Latin: Oxyura jamaicensis | English: Ruddy Duck
Deu: Schwarzkopfruderente | Fran: Érismature rousse | Esp: Pato zambullidor grande…


Baltsende Rosse Stekelstaart.
De Rosse Stekelstaart komt in principe in het grootste deel van Noord-Amerika voor. Uit watervogelcollecties ontsnapte dieren hebben zich echter ook met succes als exoot in Europa gevestigd; in Nederland zijn ze vooral in Noord- en Zuid-Holland te vinden.

Tijdens de balts wordt met de snavel tegen de borst getrommeld waardoor luchtbellen ontstaan; de staart gaat recht omhoog.

Doordat de Rosse Stekelstaart zich in de vrije natuur onder de zeldzame en nauw verwante Witkopeend mengt, dreigt laatstgenoemde soort uit te sterven. Daarom zijn internationaal (controversiële) plannen gemaakt deze soort in Europa uit te roeien. De populatie in Groot Brittanië is daardoor gedaald tot minder dan 200. Ook toenmalig Minister Verburg van Landbouw heeft in 2008 de provincies opgeroepen werk te maken van de bestrijding van deze eend.

SOVON heeft in 2011 in opdracht van het Team Invasieve Exoten van de Voedsel- en Warenautoriteit een rapport uitgebracht getiteld "Actueel voorkomen van Rosse Stekelstaarten in Nederland". Volg deze link.

Klik de knop rechts voor de kaart met het areaal van de Rosse Stekelstaart gemaakt door xeno-canto kaart
Vogelzang en/of andere -geluiden

Klik de knop om zang of geluid direct af te spelen.

Geluiden zoeken op het internet.
  • In de vogelgids van staan geluiden van de Rosse Stekelstaart.
  • Ook op waarneming.nl zijn van de meeste soorten geluidsfragmenten te vinden.
    Zoek ze via deze link.
  • Xeno-canto is een website waar geluidsopnames van vogels uit de gehele wereld worden gedeeld. Zoek er naar geluiden van de Rosse Stekelstaart
  • er zijn geen geluiden gevonden die zijn opgenomen in Nederland.
  • via deze link wordt een onbeperkt zoekgebied ingesteld.
top