Home page Zoeken
top

Vogelsoorten arrow Sperweruil

Alle Uilen:
[euring: 7500]
Familienaam: Uilen (Strigidae) Voor de wetenschappeljke namen wordt de indeling gevolgd van 'Dutch Avifauna' en 'Waarneming.nl'. Dat is niet altijd dezelfde indeling als die op andere sites.

Klik deze info-button voor lijst van dutchavifauna,
klik de button links voor waarneming.nl.

Latin: Surnia ulula | English: Northern Hawk-Owl
Deu: Sperbereule | Fran: Chouette épervière | Esp: Cárabo gavilán…


Foto van de Sperweruil
Foto: Dan Frendin (Own work)
CC BY-SA 3.0  via Creative Commons
De Sperweruil heeft het formaat van een Ransuil. De kop is relatief klein voor een uil en de Sperweruil heeft geen oorpluimen. De bevedering van de tenen is bontachtig. Mede dankzij een lange, wigvormige staart en korte vleugels is een Sperweruil een wendbare jager, vergelijkbaar met de Sperwer of Havik. De fijne dwarsbandering op de onderzijde heeft veel weg van het verenpatroon van (de Havik) of een vrouwtje Sperwer. Snavel en ogen zijn lichtgeel.

Sperweruilen zijn standvogels in de boreale wouden, hoofdzakelijk in de noordelijke taiga tot aan de boomgrens. Het leefgebied bestaat uit zeer open naaldwouden alswel open gemengd bos, afgewisseld met open vlaktes van hoogveen of kaalslag. Het nest van takken en twijgen wordt meestal boven op een afgebroken oude den of spar gebouwd, zo'n 5 m boven de grond. Het vrouwtje broedt volcontinue terwijl het mannetje in de verzorging zit. Als er jongen zijn jaagt het vrouwtje en bewaakt de man het nest met jongen.

De Sperweruil is overdag en in de schemering actief, a-typisch voor een uil. Hij jaagt hoofdzakelijk (90%!) op (rosse) woelmuizen, maar soms ook op andere kleine knaagdieren of vogels.

In Nederland is de Sperweruil een zeer zeldzame dwaalgast. Tijdens jaren waarin de woelmuizenpopulatie ineenstort maken de uilen zeer grote omzwervingen, hetgeen kan leiden tot invasies in Zuid-Scandinavië en Midden-Europa. Er zijn tussen 1900 en 2018 vier maal Sperweruilen in Nederland waargenomen, de laatste keer in November-December 2013 in Zwolle. Deze uil was is een tijd lang goed waarneembaar en heeft vele honderden vogelaars aangetrokken. Bekijk foto's en video's via deze link. Waarnemingen van deze soort moeten door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) beoordeeld worden.

Klik de knop rechts voor de kaart met het areaal van de Sperweruil gemaakt door xeno-canto kaart
Vogelzang en/of andere -geluiden

Klik de knop om zang of geluid direct af te spelen.

Geluiden zoeken op het internet.
  • In de vogelgids van staan geluiden van de Sperweruil.
  • Ook op waarneming.nl zijn van de meeste soorten geluidsfragmenten te vinden.
    Zoek ze via deze link.
  • Xeno-canto is een website waar geluidsopnames van vogels uit de gehele wereld worden gedeeld. Zoek er naar geluiden van de Sperweruil
  • er zijn geen geluiden gevonden die zijn opgenomen in Nederland.
  • via deze link wordt een onbeperkt zoekgebied ingesteld.
top