Home page Zoeken
top

Vogelsoorten arrow Grijze Wouw

Alle Sperwers:
[euring: 2350]
Familienaam: Sperwers (Accipitridae) Voor de wetenschappeljke namen wordt de indeling gevolgd van 'Dutch Avifauna' en 'Waarneming.nl'. Dat is niet altijd dezelfde indeling als die op andere sites.

Klik deze info-button voor lijst van dutchavifauna,
klik de button links voor waarneming.nl.

Latin: Elanus caeruleus | English: Black-winged Kite
Deutsch: Gleitaar | Français: Élanion blac | Español: Elanio azul


Gefotografeerd in Zuid Afrika.
De Grijze Wouw is globaal net zo groot als een Torenvalk, alleen de vleugels van deze wit-grijs-zwarte roofvogel zijn wat breder. De kop is wit met een zwart masker. Net als een Torenvalk kan hij ook veelvuldig biddend worden waargenomen.

De Grijze Wouw komt voor in Afrika (m.u.v. de Sahara) en tropisch Azië, in savannes, grasland en landbouwgebieden, en jaagt daar vooral op kleine zoogdieren en reptielen. Hij breidt zich uit over Zuid-Europa, het aantal broedparen in Frankrijk is in 2010 gegroeid tot 50 die dat jaar 139 jongen kregen (bron: Dutchbirding).

De toename ten noorden van de Pyreneeën verklaart waarom Grijze Wouwen steeds vaker als dwaalgast in Midden-Europa worden vastgesteld. Sinds het jaar 2000 wordt de Grijze Wouw steeds vaker ook in Nederland waargenomen, sinds 2010 bijna jaarlijks en voor 2017 zijn 10 waarnemingen goedgekeurd, waarvan tweemaal in de buurt van het NP Lauwersmeer. In 2016 is er eentje gefotografeerd in de duinen nabij Castricum.

Klik de knop rechts voor de kaart met het areaal van de Grijze Wouw gemaakt door xeno-canto kaart
Vogelzang en/of andere -geluiden

Klik de knop om zang of geluid direct af te spelen.

Geluiden zoeken op het internet.
  • Op waarneming.nl zijn van de meeste soorten geluidsfragmenten te vinden.
    Zoek ze via deze link.
  • Xeno-canto is een website waar geluidsopnames van vogels uit de gehele wereld worden gedeeld. Zoek er naar geluiden van de Grijze Wouw
  • er zijn geen geluiden gevonden die zijn opgenomen in Nederland.
  • via deze link wordt een onbeperkt zoekgebied ingesteld.
top