Home page Zoeken
top

Vogelsoorten arrow Vale Gier

Alle Sperwers:
[euring: 2510]
Familienaam: Sperwers (Accipitridae) Voor de wetenschappeljke namen wordt de indeling gevolgd van 'Dutch Avifauna' en 'Waarneming.nl'. Dat is niet altijd dezelfde indeling als die op andere sites.

Klik deze info-button voor lijst van dutchavifauna,
klik de button links voor waarneming.nl.

Latin: Gyps fulvus | English: Griffon Vulture
Deutsch: Gänsegeier | Français: Vautour fauve | Español: Buitre leonado


De Vale Gier is een forse vogel met een spanwijdte tot 2.8 meter. De vleugels zijn lang en breed met lichtbruine vleugeldekveren en donkere slagpennen. Hij is verder zandkleurig tot donkerbruin, kop en nek zijn wit en kort 'behaard' en hij heeft een witte kraag. De staart is relatief kort. De forse haaksnavel is grijs, net als de relatief korte poten.

Vale Gieren komen voor in delen van Zuid-Europa en van Noord-Afrika, het areaal gaat via de Balkan verder oostwaarts tot in Zuidwest-Azië. In Europa broeden ze in Zuid-Europese berggebieden. Vooral Spanje kent een grote populatie, en dankzij succesvolle herintroductie in de Franse en Italiaanse Alpen komt de soort daar nu ook weer volop voor.

De Vale Gier is een aaseter met een uitstekend gezichtsvermogen die al vliegend zoekt naar karkassen. Foeragerende gieren houden elkaar goed in de gaten en als één gier voedsel vindt, vliegt de rest mee naar beneden. Een Vale Gier kan zelf overigens geen kadavers openscheuren en moet bij een 'vers' lijk wachten op andere dieren die het karkas aanvreten. Door zijn lange nek zonder veren kan een gier zijn kop relatief ver in een kadaver steken, met name de zachtere delen worden gegeten.

Vale Gieren wachten bij een voederbak
Vale Gieren wachten bij een voederbak tot de Raaf een kadaver aanvreet. Foto genomen in 2006 nabij Remuzat, Zuid-Frankrijk.
Foto: www.bosfoto.nl. Klik voor een vergroting.
Omdat boeren dood vee normaliter niet in het veld laten liggen, werden de gieren in Europa in het kader van de herintroductie tot 2007 bijgevoerd. Maar ingevolge EU-richtlijnen (in verband met de gekke-koeienziekte) mogen boeren nergens meer karkassen laten liggen en sindsdien hebben Vale Gieren beduidend meer moeite om voedsel te vinden.

Af en toe worden Vale Gieren ook in Nederland waargenomen, vaak als gevolg van voedselschaarste in het zuiden of door gunstige zuidenwinden. Ze zweven dan hoog op de zuidelijke bovenwinden naar het noorden en worden tot in Friesland en Groningen gezien. Het aantal bevestigde waarnemingen uit de 20ste eeuw is beperkt, slechts 11. Na 2000 wordt de vogel vaker gezien, mogelijk houdt dit verband met de succesvolle herintroductie. Het is opmerkelijk dat de soort in 1997-2011 vrijwel elk jaar in vooral juni werd gezien, vaak in groepen die een nachtje bleven om dan vrij snel weer zuidwaarts te vertrekken (bron: Dutchbirding).

Klik de knop rechts voor de kaart met het areaal van de Vale Gier gemaakt door xeno-canto kaart
Vogelzang en/of andere -geluiden

Klik de knop om zang of geluid direct af te spelen.

Geluiden zoeken op het internet.
  • In de vogelgids van staan geluiden van de Vale Gier.
  • Ook op waarneming.nl zijn van de meeste soorten geluidsfragmenten te vinden.
    Zoek ze via deze link.
  • Xeno-canto is een website waar geluidsopnames van vogels uit de gehele wereld worden gedeeld. Zoek er naar geluiden van de Vale Gier
  • er zijn geen geluiden gevonden die zijn opgenomen in Nederland.
  • via deze link wordt een onbeperkt zoekgebied ingesteld.
top