Home page Zoeken
top

Vogelsoorten arrow Europese Flamingo

[euring: 1470]
Familienaam: Flamingo's (Phoenicopteridae) Voor de wetenschappeljke namen wordt de indeling gevolgd van 'Dutch Avifauna' en 'Waarneming.nl'. Dat is niet altijd dezelfde indeling als die op andere sites.

Klik deze info-button voor lijst van dutchavifauna,
klik de button links voor waarneming.nl.

Latin: Phoenicopterus roseus | English: Greater Flamingo
Deu: Rosaflamingo | Fran: Flamant rose | Esp: Flamenco común…


…alles rond deze fraaie vogel gaat over roze…
De Europese (ook wel 'Gewone') Flamingo is onmiskenbaar, met zeer lange poten en nek en een totale lengte tot 150 cm. En alles rond deze fraaie vogel gaat over roze… Het verenkleed is rozewit met sterke roze accenten, de poten zijn rozerood en hij heeft een grote roze snavel met een zwarte punt. In de vlucht zijn vleugels met dieproze dekveren en zwarte slagpennen zichtbaar.

De grote gehoekte snavel is speciaal 'ontworpen' voor de bijzondere manier waarop een Flamingo voedsel zoekt.
 foto van snavel van Flamingo
…zodat de voorkant van de snavel, horizontaal maar ondersteboven… Klik voor vergroting.
Slik wordt, als dat nodig is, door te trappelen vermengd met het water. Dan houdt de Flamingo de kop recht omlaag zodat de voorkant van de snavel, horizontaal maar ondersteboven, door het slikhoudende water sleept. Hij slobbert water met slik door zijn snavel die op een kier wordt gehouden. En zo filtert de vogel er allerlei waterdiertjes uit, zoals kleine garnalen, blauw-groene algen, micro-organismen en schaaldieren.

De Gewone Flamingo komt wijdverspreid voor in Afrika en het zuidwestelijk en zuidelijke deel van Centraal-Eurazië. Ze leven daar in verschillende zoet- en zoutwaterbiotopen, vooral in vrij ondiepe, zoute meren, estuaria en lagunes.

Het verspreidingsgebied van de Flamingo in Europa is beperkt tot enkele gebieden, waarvan de Camargue in Zuid-Frankrijk het bekendste is. Tevens komt de Europese Flamingo voor in Portugal, Spanje, Italië, de Balkan en Griekenland. Nakomelingen van uit gevangenschap ontsnapte flamingo's kunnen echter ook op verschillende plaatsen in Nederland worden waargenomen, onder meer in het Lauwersmeergebied, Grevelingenmeer en de Randmeren.

Het is geen Nederlandse broedvogel, maar sinds 1983 broeden er Flamingo's in het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens bij de Achterhoek. Deze worden ook in Nederland gezien na de broedtijd. De Europese Flamingo is monogaam en broedt in kolonies. Het nest heeft de vorm van een hoop modder met vlakke top. In Afrika zijn dat kolonies van soms wel 200.000 paren. Bij de balts worden onder luid getoeter ingewikkelde, gesynchroniseerde dansen opgevoerd.

In Nederland worden ook andere Flamingo's gezien, waaronder de Chileense en de Caribische Flamingo. Alleen de Europese Flamingo staat te boek als een in het wild in Nederland voorkomende soort.
In de WIKIPEDIA staat een pagina over alle flamingo's als familie.

Klik de knop rechts voor de kaart met het areaal van de Europese Flamingo gemaakt door xeno-canto kaart
Fotoserie Europese Flamingo
Deze foto's tonen o.a. de manier van vissen van Flamingo's. Klik een thumbnail voor de grotere foto.

lees meer…
Vogelzang en/of andere -geluiden

Klik de knop om zang of geluid direct af te spelen.

Geluiden zoeken op het internet.
  • In de vogelgids van staan geluiden van de Europese Flamingo.
  • Ook op waarneming.nl zijn van de meeste soorten geluidsfragmenten te vinden.
    Zoek ze via deze link.
  • Xeno-canto is een website waar geluidsopnames van vogels uit de gehele wereld worden gedeeld. Zoek er naar geluiden van de Europese Flamingo
  • er zijn geen geluiden gevonden die zijn opgenomen in Nederland.
  • via deze link wordt een onbeperkt zoekgebied ingesteld.
top