Home page Zoeken
top

Vogelsoorten arrow Sneeuwuil

Alle Uilen:
[euring: 7490]
Familienaam: Uilen (Strigidae) Voor de wetenschappeljke namen wordt de indeling gevolgd van 'Dutch Avifauna' en 'Waarneming.nl'. Dat is niet altijd dezelfde indeling als die op andere sites.

Klik deze info-button voor lijst van dutchavifauna,
klik de button links voor waarneming.nl.

Latin: Bubo scandiacus | English: Snowy Owl
Deutsch: Schneeeule | Français: Chouette harfang | Español: Buho nival


Foto van de Sneeuwuil
Foto: David Syzdek
CC BY-SA 2.0  via Creative Commons
De Sneeuwuil is hoofdzakelijk wit met donkere vlekken, mannetjes zijn witter, vrouwtjes zijn iets groter en zwaarder gestreept. Het is een grote uil met een dikke nek en ronde kop. Hij is uitstekend aangepast aan het verblijf in het Noordpoolgebied: een dik, gelaagd verenpak met holle veren voor isolatie, de poten en klauwen zijn bevederd tot aan de tenen en zelfs de snavel gaat grotendeels schuil in de veren.

Sneeuwuilen komen voor in het hele gebied rond de Noordpool, noord van 60° noorderbreedte. Ze prefereren een open landschap en broeden op de Arctische toendra, bovenop een heuveltje voor goed uitzicht. Het nest is een ondiep kuiltje op de grond en er komen 5-10 eieren die om de 1 á 2 dagen worden gelegd. Het vrouwtje begint meteen te broeden en het voedselaanbod (lemmingen!) bepaalt de overlevingskans van de jongsten. Sneeuwuilen leven vooral van knaagdieren als (woel)muizen en lemmingen, maar ook hazen en vogels staan in de lijst met prooidieren. Ze opereren vanaf de grond. De jacht is vanaf een laag standpunt en de vogel vliegt laag over de grond op de prooi af.

Buiten het broedseizoen gaan Sneeuwuilen zwerven, geleid door het voedselaanbod. In de winter trekken ze in zuidelijke richting, naar Alaska, Noord-Canada en Noordelijk Eurazië, maar ze blijven normaliter boven de 60° noorderbreedte. In sommige jaren zijn er irrupties veroorzaakt door aanwas. Dan trekken ze soms door naar Noord-Duitsland en zeer zelden ook Nederland, meestal de Waddeneilanden, soms elders in Noord-Nederland. Incidenteel zijn er doorschieters tot in Brabant (1990 Drimmelen). Op 24 juni 1992 is er een waarneming geweest in Meijendel (bron: Dutchbirding).

Foto: Frank Vassen. Click de foto voor een vergroting. [CC-BY-2.0]
Kijk voor meer foto's op de flickr-pagina van de fotograaf.
Op nos.nl was op 19 feb 2014 te lezen dat Sneeuwuilen steeds zuidelijker worden waargenomen. In de VS zijn ze al tot in Washington gezien en in NL op Vlieland (de foto rechts is daar genomen).

Wetenschappers denken dat het komt doordat de uilenpopulatie groeit. Daardoor kan in hun oorspronkelijke leefgebied een tekort zijn ontstaan aan hun favoriete voedsel: lemmingen.

De waarneming op Vlieland is in de voorlopige resultaten van het Atlasproject opgenomen (knop links-boven).

Klik de knop rechts voor de kaart met het areaal van de Sneeuwuil gemaakt door xeno-canto kaart
Vogelzang en/of andere -geluiden

Klik de knop om zang of geluid direct af te spelen.

Geluiden zoeken op het internet.
  • In de vogelgids van staan geluiden van de Sneeuwuil.
  • Ook op waarneming.nl zijn van de meeste soorten geluidsfragmenten te vinden.
    Zoek ze via deze link.
  • Xeno-canto is een website waar geluidsopnames van vogels uit de gehele wereld worden gedeeld. Zoek er naar geluiden van de Sneeuwuil
  • er zijn geen geluiden gevonden die zijn opgenomen in Nederland.
  • via deze link wordt een onbeperkt zoekgebied ingesteld.
top