Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(22-7-2021)

Volg broedseizoen 2021 van de Kerkuilen in de kast boven 'De Tapuit'


button wordt geladen
Dit plaatje is een link naar de webcams.

Sinds enkele jaren zijn de broedpogingen van Kerkuilen in de kast boven het bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel via webcams live te volgen. Op 10 maart zijn de webcams weer aangezet omdat er al een eerste ei in de broedkast ligt!

Medewerkers van Dunea houden een blog bij, waarin de belangrijkste gebeurtenissen worden opgetekend. Ook kunnen volgers van de webcams meepraten en dat levert gedetailleerde observaties op. Hieronder lees je de gebeurtenissen in vogelvlucht, voor details wordt naar de aantekeningen van de volgers op de website van Dunea verwezen.

De nieuwste berichten staan bovenaan de pagina.
Vorig jaar werd een nest van vijf kuikens grootgebracht. Lees het verslag op deze site via deze link
Ga naar de soortpagina van de Kerkuil via deze link.


kuikens
's ochtends vroeg buiten kijken... [klik foto voor vergroting]
kuikens
De donsveren zijn bij de oudsten al bijna verdwenen. [klik foto voor vergroting]
kuikens
kuiken 4
Jongen uilen groeien goed! [klik foto voor vergroting]
kuiken 4
Ei #4 lijkt niet uitgekomen. [klik foto voor vergroting]
kuiken 4
Kuiken #4 is ruim een dag te laat uit het ei gekropen. [klik foto voor vergroting]
de uilen zijn er vroeg bij
Het eerste kuiken is uit het ei, de schil ligt rechtsboven in de hoek van de kast. [klik foto voor vergroting]
de uilen zijn er vroeg bij
Op de eerste lentedag ligt daar ei #5! [klik foto voor vergroting]

22 juli. De jonge uilen zijn inmiddels gevlogen. Er zitten nog wel steeds twee uilen in de broedkast, dat zijn zeer waarschijnlijk de beide ouders. Maar ze zijn nauwelijks goed in beeld, meestal alleen een staart, want ze houden zich vooral op in het voorpportaal. Dunea zal vermoedelijk binnekort de webcams uitzetten.

20 juni. Het lijkt er op dat de jonge Kerkuilen klaar zijn om uit te vliegen. Ze zitten volop in het eerste verenpak (alle dons is verdwenen) en doen steevast elke avond vliegoefeningen die verder gaan dan alleen de vleugels strekken; ze vliegen daadwerkelijk weg om even later weer terug te komen. Het is een kwestie van tijd…

30 mei. De ontwikkeling van alle drie kuikens verloopt voorspoedig. Veertien dagen later (zie 16 mei) zijn de donsveren meer en meer aan het verdwijnen. Bovendien vertonen de oudsten zich al op de buitenplank om de vleugelspieren te trainen.

19 mei. De jonge Kerkuilen zijn geringd, op de site van Duea is een kort relaas te lezen. Dit is de link. Er wordt in enige mate gespeculeerd op een tweede leg, temeer omdat het deze keer een hele vroege is geweest.

16 mei. Het gaat uitstekend met de drie Kerkuil kuikens. Ze groeien als kool en zoals de foto rechts laat zijn zijn ze al bijna vol op maat vergeleken met de ouders. Op deze foto niet te zien, maar ook de donsveren beginnen te verdwijnen bij de oudste.

2 mei. Het jongste kuiken is niet meer. Wellicht dat het vanaf het uitkomen al verzwakt is geweest en weinig levenskans had. De drie overgebleven jongen zien er gezond uit en vertonen een goede eetlust, zodanig zelfs dat ma Kerkuil 's nachts ook mee op jacht gaat.

3 kuikens
De overgebleven drie uilskuikens.
[klik foto voor vergroting]

29 april. Ei nummer 4 ligt nog steeds in het nest en zal dus niet meer uitkomen. Getuige de foto rechts groeien de overige vier kuikens goed.

23 april. Het bericht van een paar dagen geleden lijkt anders in elkaar te zitten. Getuige deze foto, is één ei niet uitgekomen, het ligt naast de nestkuil met de jongen. Stel dat ei nummer vier niet is uitgekomen, dan zou het laatste kuiken uit ei nummer vijf zijn en dan zou dat maar een halve dag te vroeg zijn. In elk geval zijn er op dit moment vier jonge Kerkuilen.

20 april. Het vierde ei is pas vandaag uitgekomen, bijna twee dagen te laat. Hopelijk is er niks mis met het kuiken!

14 april. Vlak voor middernacht is het derde uilskuiken uit het ei gezien.

12 april. Het tweede kuikentje is er ook, mooi op schema.

10 april. Het eerste kuiken is uit het ei gekropen. Er zijn nog geen opnames van het jong, maar inmiddels ligt de eischil in de hoek van de kast als getuige.

Volgens het hieronder beschreven legschema zal om de 2,5 dag een ei uitkomen. Pa moet dus spoedig aan de bak, zodat ma de jongen kan voeren.

P.S. In het blog bij de webcams is een foto geplaatst van het kuiken, klik deze link, rechts naast de poot van moeder is het te zien.

3 april. Het is bij vijf eieren gebleven. Afgaande op de gemiddelde broedtijd zal het eerste ei over een week uitkomen.

21 maart. De uilen liggen goed op schema. Gisteravond is het vijfde ei gelegd.

"Het 3e ei is 14 maart om 23:29 uur gelegd" aldus het blog van de volgers.

12 maart. En daar is ook het tweede ei. Ma lijkt er wat verbaasd naar te kijken…

9 maart 2021. De uilen zijn er vroeg bij want het eerste ei is inmiddels gelegd! Dat is een paar weken eerder dan voorgaande jaren, toen was dat zo rond 1 april.



Deze Kerkuilen zijn 'historisch gezien' nogal vroeg begonnen met de leg; vorig jaar was dit 2 april en in 2019 op 31 maart. Het vrouwtje legt om de 54-60 uur een ei, globaal dus om de 2,5 dagen, er komen 4-7 eieren. In het verleden (2018) hebben we ook kunnen zien dat de leg soms wordt onderbroken, waarschijnlijk vanwege het voedselaanbod. Bij een gemiddelde broedduur van 30 dagen zal het eerste ei voor dit seizoen op of rond 9 april uitkomen.

Het vrouwtje (en grotendeels alleen het vrouwtje) begint vanaf het eerste ei met broeden, waardoor de jongen gafaseerd uitkomen. Het muizenaanbod èn de vaardigheid van de man deze te vangen bepalen hoeveel jongen er uit zullen vliegen. Pas na een week of twee, als de kuikens flink aan het groeien zijn en er dus meer muizen nodig zijn, gaat het vrouwtje mee op jacht. In voorgaande jaren hebben we kunnen zien dat bij onvoldoende aanbod de jongste kuikens het afleggen. Zo werkt dat bij roofvogels en uilen!

naar boven