Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel arrow Nieuws

(21-6-2014)

De Torenvalken van Meijendel in 'Beleef de Lente' [Zes jongen uitgevlogen!]


Van 1 maart tot 1 juli zijn daar net als vorig jaar live de avonturen van deze Torenvalken te volgen. Het bijbehorende weblog wordt ook dit jaar beheerd door drie medewerkers van Dunea: Noël Aarts, Sandra Zittersteijn en Arend de Looff. Er zijn op 'Beleef de Lente' inmiddels diverse video-clips te zien zoals van prooi-overdrachten. Ook wordt onder de tab 'Achtergrond' informatie verschaft over deze valk.

Torenvalk

Torenvalken doen niet veel aan de inrichting van het nest, eieren worden gewoon op de grond gelegd. Op de webcam zie je het vrouwtje druk in de weer met de nestkuil en ze heeft regelmatig een muis of andere prooi in haar klauwen. Torenvalken eten vier tot acht muizen per dag, als er jongen zijn vangen ze nog veel meer. Als er te weinig muizen rondlopen, vullen ze hun dieet aan met (zand)hagedissen, kleine vogels en insecten.

Ze zijn goed te herkennen aan het typische ‘bidden’ in de lucht. Tegen de wind in blijven ze stil in de lucht hangen, totdat de scherpe ogen een prooi op de grond bespieden. Dan duiken ze met ingevouwen vleugels naar beneden en slaan de prooi. Torenvalken kunnen ook urinesporen van veldmuizen waarnemen, waardoor als het ware een spionagekaart met daarop ingetekend allerlei verborgen routes ontstaat in het brein van de Torenvalk.

Beleef Je kunt het wel en wee van de Torenvalken in Meijendel nu volgen. Gebruik de groene knop of deze link: http://www.beleefdelente.nl/vogel/torenvalk (vanaf 1 juli zijn de webcams uitgeschakeld).
Lees meer over de historie van het nest in de watertoren van Scheveningen [11 mei] .

Ga met deze link naar de soortpagina van de Torenvalk op deze site.


Updates 2014

Over 2013
Door het koude voorjaar waren er veel te weinig prooidieren, maar waarschijnlijk ook door onervarenheid van het jonge mannetje is broedsucces in 2013 uitgebleven. Lees verder »

naar boven