Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel → Nieuws

(11-5-2013)

Volg de Torenvalken in Meijendel via 'Beleef de Lente' [met updates]


De Torenvalken van 'Beleef de Lente' hebben een mooie woonstek gevonden bovenin de watertoren van Dunea in het duingebied Meijendel [*]. Op 49 meter hoogte is de nestkast bevestigd in de Scheveningse watertoren. Van 1 maart tot 1 juli zijn live de avonturen van deze Torenvalken te volgen via 'Beleef de lente'. Het weblog op die site wordt beheerd door drie mensen van Dunea: Noël Aarts, Sandra Zittersteijn en Arend de Looff. Er zijn daar inmiddels diverse video-clips te zien o.a. van een prooi-overdracht. Verder wordt op de tab 'Achtergrond' informatie verschaft over de Torenvalk.

Torenvalk

Torenvalken doen niet veel aan de inrichting van het nest; eieren worden gewoon op de grond gelegd. Op de webcam zie je het vrouwtje druk in de weer en met regelmatig een muis in haar klauwen. Een Torenvalk eet vier tot acht muizen per dag, als ze jongen heeft vangt ze er nog veel meer. Als er te weinig muizen rondlopen, vullen ze hun dieet aan met kleine vogels en insecten. Je kan ze goed herkennen aan het typische ‘bidden’ in de lucht. Tegen de wind in blijft hij stil in de lucht hangen, totdat zijn scherpe ogen een prooi op de grond bespieden. Torenvalken kunnen ook urinesporen van veldmuizen waarnemen, waardoor als het ware een spionagekaart met daarop ingetekend allerlei verborgen routes ontstaat in het brein van de torenvalk. Je kunt het wel en wee van de Torenvalken in Meijendel volgen via http://www.beleefdelente.nl/vogel/torenvalk (vanaf 1 juli zijn de webcams uitgeschakeld).

Ga naar de soortpagina voor de Torenvalk op deze site.

[*] Bericht gebaseerd op de sites van Dunea en deels overgenomen van Stichting Duinbehoud.


[updates gebaseerd op het blog van 'Beleef de Lente']

19 juni. Het eerste legsel is mislukt, "de gewenste kuikens kwamen niet, eieren wel". "Torenvalken brengen in de regel één broedsel groot. Maar als het eerste legsel door verstoring is mislukt kan er begonnen worden met een nalegsel. Er wordt dan opnieuw gestart met eieren leggen. Gebeurt dit ook met onze torenvalken? Het paartje is nog steeds samen en de vrouw heeft vandaag uren op het rooster gezeten. Veren poetsend en zich mooi gemaakt voor de man." 

26 mei. "Na het opeten van het eerste ei is vandaag ook het tweede ei door het vrouwtje opgegeten. De reden, daar is alleen maar naar te gissen. Waarschijnlijk is het instinct voor het leggen van eieren groter dan de drang om te broeden. Er gebeurt wat in dat kleine torenvalklichaampje wat het vrouwtje zelf niet begrijpt. Voor de aanmaak van eieren heeft ze veel, heel veel voedsel nodig. Veel meer dan het mannetje heeft aangeleverd. Het ei is dan eerder een welkome aanvulling van voedingstoffen dan een toekomstig kuiken. De onervarenheid van de jonge man en het koude, slechte weer zijn mede de oorzaak." Noël Aarts.

11 mei. "Wat historiche gegevens van deze nestkast in de Watertoren" door Arend de Looff.

"Tijdens de laatste restauratie van de toren dreigde het nest van de Torenvalk ingepakt te worden door steigers en winddoek. Hij wilde gaan broeden tussen de pilaren, in een oud nest van een Kauwtje. Het was maart/april en we besloten snel een kast te maken in het hoogste puntje van de toren, buiten bereik van bouwvakkers en met een vrije uitvlieg route.

Binnenin de toren werd een gaatje geboord in het dak van de kast. Door dit gaatje kon je loeren als door een deurspionnetje en dan kon het nest in de gaten gehouden worden. Binnen een week was het raak en lag er een eerste ei. Het legsel kwam groot en de vogels vlogen prima uit. Uiteraard wilden we het niet onnodig verstoren en dus kwam ik voor het ringen van de pullen (pulli J) net te laat. Zo is bij ons het idee van een webcam geboren. Het jaar erop had ik een webcam van een tientje gemonteerd en kon een laptop worden aangesloten om de vorderingen te volgen.

In 1999 werden de eerste 6 jongen geringd. Het nest heeft vervolgens elk jaar een broedgeval opgeleverd maar pas in 2004 ben ik weer met het ringen gestart. Toen hadden we de eerste IP-camera met Harddisk-opname. In 2004 t/m 2011 hadden we telkens 5 jongen, en in 2012 weer 6 jongen. Niet elk jaar zijn ze geringd. Soms waaide het te hard of was er geen tijd op het juiste moment en waren de jongen al te groot. In 2009 is de kast vernieuwd omdat de bodem er dreigde uit te vallen.

Dit jaar hopen we toch weer op minimaal 5 eieren. Alles is verlaat door de lange winter, maar het is een goede stek."

Toevoeging. De genoemde restauratie was gereed in 1990, heropening op 12 december 1990.
 

naar boven