Home page Zoeken
top

VWG-Meijendel arrow Nieuws

(13-8-2012)

Bijzondere vogelsoorten geringd in Meijendel


Er trekken al veel vogels door, op weg naar het zuiden. Onder hen zijn nogal wat zangvogels die nauwelijks worden opgemerkt. Ze trekken ‘s nachts en kruipen overdag weg in een bosje duindoorns of ander struikgewas. Ringbanen hebben hun netten in deze tijd van het jaar op scherp staan en een enkele keer zit er een zeldzaamheid in de netten.

Foto Struikrietzanger gemaakt door Vincent van der Spek.

Ringers van Vogelringstation Meijendel stonden afgelopen weekend met enkele bijzondere soorten in de handen. Niet alleen werd een Sperwergrasmus geringd, de titel voor zeldzaamste soort ging naar de Struikrietzanger. Van deze vogel zijn in Nederland 14 geaccepteerde gevallen bekend en twee (nog?) niet-geaccepteerde waarnemingen. Ook voor ervaren vogelaars is het zien van deze soort dus een hoogtepunt. Bovendien is dit de eerste voor Zuid-Holland, wat de feestvreugde nog meer verhoogt.

Struikrietzangers broeden de laatste jaren steeds verder naar het westen, in jong bos en ruigten tot in Finland, Estland, Letland en Litouwen. Er zijn gevallen uit Polen en Zweden bekend en het aantal waarnemingen in Duitsland en Denemarken neemt ook duidelijk toe. Struikrietzangers trekken echter weg naar het zuidoosten, de soort overwintert in – grofweg – India. Daardoor zijn ze ook als doortrekker altijd bijzonder zeldzaam gebleven.

Links
Uitleg handkenmerken en hints voor in het veld door Vincent van der Spek op dutchbirding.nl met meer foto's.